KRISTIANSAND: En 30 år gammel mann fra Marnardal sto i Kristiansand tingrett tiltalt for brudd på en rekke trafikale forhold.

Det var i september i fjor at en motorsykkelist kjørte forbi en sivil politibil på riksvei 9 i Valle i høy fart. Politimannen reagerte på farten og fulgte etter. Det var 80-sone på stedet, men motorsyklisten ble målt til 130 kilometer i timen.

I retten forklarte politiførstebetjenten at han lå etter motorsyklisten en stund, og at han blinket med lysene for å få den til å stoppe. En ny fartsmåling viste en fart på 131,3 kilometer i timen, og politiførstebetjenten satte da på sirenene. Men heller ikke da gjorde mannen noe tegn til å ville stoppe.

Kjørte fra politiet

I en 60-sone kom motorsyklisten opp bak en lastebil, og satte ned farten. Politimannen la seg da opp på siden, og han forklarte i retten at han da kunne lese registreringsnummer på motorsykkelen på tross av at det var bøyd inn under bakskjermen.

Lastebilsjåføren ble oppmerksom på blålysene og sirenen og kjøret inn til siden, men i det den gjorde det stakk motorsyklisten av. I retten sa politiførstebetjenten at det på dette tidspunktet ikke var noe tvil om at motorsyklisten var klar over at politiet prøvde å stanse ham.

Retten mente at det ikke fantes noen grunn til å betvile de fartsmålingene som ble gjort. Spørsmålet var om man kunne bevise at det var 30-åringen som kjørte motorsykkelen den dagen.

Telefonbevis

Det som var sikkert var at mannen eide motorsykkelen som ble benyttet under flukten fra politiet. Eieren hevdet imidlertid at han ikke selv kjørte. Dette ble han ikke trodd på av retten. De mente det var tilstrekkelig bevist at det var 30–åringen som kjørte på bakgrunn av blant annet telefonbevis. Videre hevdet han i retten at politiet under enhver omstendighet ikke kunne sett det nevnte registreringsnummeret på motorsykkelen da dette tidligere hadde blitt levert inn til biltilsynet, men biltilsynet hadde ikke registrert at skiltet var blitt levert inn.

30-dagers fengsel

Alt i alt mente retten det bevist ut over enhver tvil at det var 30–åringen som kjørte motorsykkelen.

I tillegg til råkjøringen ble mannen også dømt for å ha forfalsket oblater til bil, for å ha kjørt motorsykkel uten gyldig førerkort og for å ha unnlatt å stoppe for politiet.

Straffen for dette ble 30 dager i fengsel, samt at han ble fradratt retten til å ha sertifikat i ett år. Han må avlegge full ny førerprøve for å få lappen igjen.