KRISTIANSAND / OSLO: Leiemarkedet er vanskeligere å komme seg inn på enn på lenge. Mange velger nå å bruke private bilder av seg selv for å lokke utleierne til seg.

– Leiemarkedet har endret seg betydelig. For bare noen år tilbake hadde bare 10 prosent av "ønskes leid"-annonsene på finn.no bilde. I år har nesten halvparten av annonsene bilde av personen som ønsker å leie bolig, sier administrerende direktør i FINN Eiendom, Eddie Sjølie.

Utallige henvendelser

En av de som har valgt å legge ut annonse med bilde er Elisabeth Finstad fra Kristiansand. Hun skal studere i Oslo til høsten, men har merket lite til de mye omtalte vanskelighetene med å få seg bolig.

– Jeg har ikke en gang tall på hvor mange henvendelser jeg har fått. Da jeg var på en fire dager lang tur til Belgia mottok jeg seks meldinger. Og det var bare meldinger, sier Finstad.

Ubehagelige henvendelser

Det var imidlertidig ikke bare seriøse henvendelser hun mottok under jakten på et sted å bo for studieåret.

Søkte med bilde: 20 år gamle Elisabeth Finstad fikk utallige henvendelser da hun søkte etter et sted å bo i Oslo. Foto: Skjermdump FINN.no

– Jeg fikk tre meldinger og en telefon som var litt ubehagelige, men det bryr jeg meg ikke om. Jeg er ikke 14 år, så det tåler jeg, sier Finstad.Hun hadde få betenkeligheter med å legge ut bilde og telefonnummer åpent for alle til å se.

– For å være helt ærlig så tenkte jeg ikke over det. Jeg har jo Facebook, så da synes jeg det var greit. Det har nesten utelukkende vært positivt for min del. Spesielt siden jeg fikk meg et bra og billig sted å bo, konkluderer Finstad.

Kamp i leiemarkedet

Sjølie i FINN Eiendom tror den store kampen om leilighetene til leie gjør at mange nå velger å publisere bilder av seg selv i håp om at dette skal være tungen på vektskålen.

– Vi ser at det er stor rift om å få tak over hodet, med få hybler og leiligheter som leies ut. Spesielt i de store byene og i nærheten av studiesteder er det kamp om å få tak i hybel eller leilighet akkurat nå. Det gjør at mange som søker etter leiebolig bruker blant annet FINN eiendom til å vise seg frem for potensielle utleiere, sier Sjølie til Fædrelandsvennen.

Naturlig trend

Ove Skåra i Datatilsynet mener den nye trenden er naturlig i dagens samfunn.

– Dette er jo en generasjon som er vane med å dele ting på nett. Det blir et individuelt valg. Jeg ser ikke noe behov til å advare folk mot å legge ut bilder av seg selv i annonser på nettet, men jeg mener de må tenke over konsekvensen av å gjøre det, sier Skåra.

Ser ikke nytten

Skåra stiller spørsmål om hvorvidt det er til hjelp i leiemarkedet.

– Personlig ser jeg ikke nytten i det. Det er mulig at man får flere henvendelser, men jeg tror ikke seriøse utleiere tenker på utseende når de skal leie ut boligen sin. De tenker nok mest på hvordan personen er og om hvorvidt de er sikre betalere, forteller Skåra.