ARENDAL: Bildet fra overvåkningskameraet til DnB i Arendal viser to menn som monterer en såkalt pengefelle i minibanken. Denne er utformet som en klebrig list og sørger for at pengene blir fanget opp når de kommer ut av minibanken. Når kunden forlater minibanken kommer gjerningsmennene tilbake, løfter opp listen og henter pengene.

Totalt skal minst seks kunder blitt svindlet ved denne minibanken 12. og 13. juli. I Lillesand skal minst to personer ha blitt lurt 14. og 15. juli. Det skal også være registrert et svindelforsøk ved en minibank i Søgne 13. juli.

Etter å ha sammenliknet bilder fra de forskjellige bankene kan politiet slå fast at det er de samme som står bak flere av forholdene på Sørlandet.

— Disse to mennene er de samme som slo til i Lillesand samme dag, sier kriminalsjef Jens Martin Reiersølmoen ved Arendal politistasjon.

50 tilfeller totalt

I løpet av juli har politiet registrert over 50 tilfeller av såkalt "cash trapping", de fleste i østlandsområdet. Også her har de to mennene vært involvert.

— Vi kan bekrefte at personene som dukket opp i Arendal også har vært i Oslo. De er således mistenkt for flere tilfeller, sier politibetjent Vegard Nygård til Fædrelandsvennen.

Nygård jobber i skimminggruppa ved Sentrum politistasjon i Oslo, som har samlet inn og analysert overvåkningsbilder fra de ulike minibankene.

Flyttet seg nordover

Nygård presiserer at de to mennene ikke står bak alle minibanksvindlene.

— Det er flere grupperinger som driver med dette. Om det er noen sammenheng eller knytninger mellom grupperingene vet vi ikke per nå, sier Nygård.

Det siste, kjente tilfellet av "cash trapping" er fra Nesset sparebank i Møre og Romsdal 22. juli. Det er foreløpig ukjent om de to personene fra Arendal står bak denne svindelen.

— Men vi kan ikke utelukke at dette tilfellet har sammenheng med enten dem eller en av de andre grupperingene som har vært på Østlandet, sier Nygård.

Har ingen mistenkte

Politiet har ennå ingen navngitte mistenkte i sakene.

— Vet dere noe om hvem de er?

— Det kan vi ikke si noe nøyaktig om, men har sterke mistanker om at det dreier seg om østeuropeere, sier Nygård.

Politiet har ennå ikke fått formelle anmeldelser for forholdene og vet derfor ikke hvor mye penger som er stjålet totalt. Beløpene som er svindlet varierer fra mellom 200 kroner og 9800 kroner fra hver kunde.

Libanesisk loop

I forrige uke ble det også oppdaget en annen type svindel på Lund i Kristiansand. Her var det festet en "libanesisk loop" og et kamera til minibanken. Ved å bruke denne metoden sikrer svindlerne seg selve minibankkortet og koden.

Overvåkningsbildene herfra viser at det ikke var de samme gjerningspersonene som slo til i Arendal og Lillesand.