KRISTIANSAND: — Det var bare et tidsspørsmål før 9000 liter fyringsolje kunne lekket ut og rent ned i grunnvannet. I denne tanken var det til og med rustet hull, sier Tom Larsen, daglig leder i Olje Gass Service.

Larsen har nettopp gravd opp en 42-år gammel oljetank utenfor et borettslag på Hellemyr i Kristiansand. Han anslår at det finnes rundt 20.000 nedgravde oljetanker på Sørlandet.

— Oljetanker som er over 30 år gamle er i faresonen for lekkasjer, hevder Tom Larsen.

Brann og feiervesenet i Kristiansand kommune bekrefter at det er mange dårlige oljetanker i Kristiansand.

— Det ligger nedgravd en del gamle tanker fra tidlig på 60-tallet. Dette er tanker av stål og jern. Jeg vet at de har gravd opp tanker som det har rustet hull i, sier feier Øystein Schjølberg.

— Det ligger nok noen oljetanker rundt omkring som kan være miljøfarlige, legger han til.

Huseiers ansvar

Oljetankene er den enkelte huseiers ansvar. Går de lekk, er det derimot kommunen som får regningen. Grunnvannsforurensing kan få konsekvenser for store områder.

Det er Brann og feiervesenet som har oppsynet med oljetankene i byen, men ifølge Schjølberg er det umulig å ha noen oversikt over hvordan tilstanden er for de nedgravde tankene.

En forskrift fra 1997 pålegger kommunen å føre oversikt over tanker over 3000 liter.

— Kommunen har registrert slike tanker de siste fire til fem årene, sier Terje R. Hansen, som var brannsjef i Kristiansand fram til mars i år.

Mange på Lund

Schjølberg blir ikke overrasket av å høre at det graves opp gamle oljetanker med hull i. Ifølge Schjølberg ligger det også oljetanker i byen som ikke lenger er i bruk, men som det fortsatt er olje eller parafin i.

— Huseieren sier gjerne at de kanskje skal bruke den i fremtiden, og da er det lite vi kan gjøre, sier han.

Han opplyser at det spesielt på Lund er mange gamle oljetanker på grunn av utbyggingen på 60-tallet.