KRISTIANSAND: Leasingavtalene Kristiansand har hatt på sine tjenestebiler har kostet dyrt. Derfor har kommunen gått til innkjøp av rundt 130 biler i stedet for å lease slik de gjorde tidligere.

Over en fireårsperiode skal kommunen spare 13 millioner kroner på bilene som i hovedsak brukes av helse— og sosialetaten. Innkjøpet inkluderer serviceavtaler.

Eierforhold

— Vi får en gevinst på at brukerne får et sterkere eierforhold til biler vi eier fremfor biler vi leier, sier helse- og sosialdirektør Lars Dahlen. Bilene de har kjøpt er også billigere enn leasingbilene kommunen hadde før.

Regnestykket kom frem under bystyremøtet onsdag kveld.

Sissel Andersen (Frp) reiste i en interpellasjon spørsmål om kommunens bilhold. Hun hadde hørt rykter om at leasingavtalen var veldig dyr for kommunen da det kom store ekstraregninger når bilene ble levert inn etter endt periode.

— Kristiansand Frp har fått informasjon om at leasingbilene som spesielt helse- og sosial sektoren disponerer koster kommunen betydelig med utgifter grunnet mislighold av leasingavtalene. Skader og feil på bilene som kunne vært utbedret innen garantien går ut, må dermed repareres og kostnadsføres kommunen til full pris, sa Sissel Andersen fra bystyrets talerstol.

— Vi har fått informasjon om at mislighold av avtalene har kostet kommunen betydelige summer opp til en million kroner, stemmer dette? la hun til.

Enda dyrere

Ordfører Arvid Grundekjøn kunne svare at summen var enda høyere.

— Kommunen fikk først en regning på over to millioner kroner, men det protesterte vi på og fikk redusert det til 1,3 millioner kroner, sa Grundekjøn. Han kalte det ikke mislighold, men ekstraregning etter slitasje fra fire års bruk.

— Helse- og sosialsektoren har erfart at det er dyrt å ha leasingbiler, fortalte han, og sa til politikerne at det nå var slutt på den praksisen.

Kommunen har gått til innkjøp av en rimelig biltype. 20 prosent av bilene har firehjulstrekk slik at de kan komme frem på vanskelig føre.