KRISTIANSAND: — Jeg håper virkelig vi får det til denne gangen, sier administrerende direktør Siv Wiken i Agder Kollektivtrafikk AS (AKT).

— Det er ingen grunn til å tro noe annet, legger hun til.

Forrige gang fylkeskommunen forsøkte seg på et sanntidssystem for bussen, forsvant mellom fem og ti millioner ut vinduet på et system som aldri fungerte etter planen.

Denne gangen er imidlertid systemet allerede testet ut i flere storbyer, blant annet Göteborg.

— I tillegg ligger Bergen rett foran oss i løypa, sier Wiken.

Systemet

På 130 busser og inntil 40 holdeplasser skal skjermer vise hvordan bussene ligger an i forhold til bussruta. I tillegg leses hver holdeplass opp. Det lages også en mobiltelefon-app som gjør systemet tilgjengelig for alle.

Siv Wiken. Foto: Tormod Flem Vegge

— Skjermene blir plassert ut på inntil 40 holdeplasser. De vil stå på holdeplassene med flest påstigninger. Det vil også bli satt opp skjermer på Rutebilstasjonen, og vi vil gjøre dataene tilgjengelig slik at for eksempel kjøpesenter kan bruke informasjonen, sier Siv Wiken.

Klart i 2013

Tidligere har AKT sagt at det nye systemet skal være klart høsten 2013. Det løftet vil ikke Siv Wiken gjenta nå.

— Systemet skal være klart i løpet av 2013, sier hun.

— Hele systemet har en ramme på 15 millioner kroner. Vi kan også bruke om igjen noe av systemet fra forrige gang, sier Wiken.

Testing

På noen av bussene som kjører i rute i Kristiansand, opplyser selskapet på egne skjermer i bussene at det nye sanntidssystemet nå blir testet ut.

— Ja, vi kjører piloter nå på svarte skjermer. Det betyr at systemet testes ut, sier Wiken.