LINDESNES: Etter at 21 personer mistet lappen på E 39 på Fardal søndag, har flere reagert på at den aktuelle strekninga har fartsgrense 80. Statens Vegvesen har ingen planer om å øke fartsgrensen.

— Strekninga er beregnet for 90 km/t. Den inngår i noe som skal bli en lengre vei. Når hele strekninga er ferdig vil det være naturlig å vurdere å øke fartsgrensa, sier Johan Mjaaland, avdelingsdirektør i Statens Vegvesen region Sør.

Rundkjøringer

FARDAL: På E 39 ved Fardal er det nå fartsgrense 80. Foto: Hanne Christine Borø

Den tre kilometer lange strekninga ved Fardal er et av de få stedene med forbikjøringsmuligheter langs E 39, og mange benytter seg av denne muligheten.— Det er rundkjøringer i begge ender av strekningen. Vi er bekymret for høy fart inn i rundkjøringene. Det er årsaken til at vi ikke har økt fartsgrensa på strekningen, sier Mjaaland.

Utbygginga av veien er med i Nasjonal transportplan for 2014-2017, og vil bli påbegynt i dette tidsrommet. Når veien er ferdig, vil firefelts-strekninga være på fem kilometer.

Mange har reagert på at UP velger å ha kontroll akkurat på denne strekningen.

— Vi skjønner at folk ønsker å kjøre forbi biler som kjører sent, men mange vi tok under denne kontrollen kjørte forbi biler som lå i 100 km/t. Det har vi ingen forståelse for, sier Sigbjørn Rygg, politiførstebetjent i UP.

Klager fra lokalbefolkningen

UP har fått en del klager fra lokalbefolkningen om at strekningen blir benyttet som fartsetappe på grunn av veiens beskaffenhet. I løpet av noen måneder skal UP ha beslaglagt opp mot 70 førerkort på denne strekningen. Nå opplyser de at flere kontroller er i vente.— På bakgrunn av flere kontroller vi har hatt i området velger vi å ha flere kontroller i nærmeste fremtid. Det viser seg at veldig mange kjører alt for fort, sier Rygg som synes resultatet av søndagens kontroll er nedslående:

— Vi visste vi kom til å ta mange, men ikke så mange, sier han.