OSLO: — Det er snakk om å gi familiene valgfrihet og ha et tillitsforhold til dem. Stoltenbergs kjente sitat om at man ikke skal belønne de som har valgt feil, vil du ikke høre fra den nye statsministeren, sier Kjell Ingolf Ropstad, som sitter på Stortinget for Aust-Agder.

Han har også sittet tett på regjeringssonderingene som endte med at KrF og Venstre sa nei til regjering, men i stedet inngikk en omfattende avtale med Høyre og Frp. Blant KrFs store seire var at fedrekvoten reduseres til ti uker, akkurat som programmet sier.

I tillegg skal kontantstøtten opp.

— Alt ligger an til at den blir gjeninnført for to-åringene og at den vil øke. Det vil være en prioritert sak for KrF å få det inn i statsbudsjettet, sier Ropstad.

Vanskelig

Da avtalen mellom de fire partiene ble lagt fram mandag kveld, ble KrF framstilt som den store vinneren.

— Men det er opplagt at det er punkt som ikke er lett for oss, sier Kjell Ingolf Ropstad.

Fædrelandsvennen møtte ham tirsdag morgen utenfor stortingsleiligheten i Maridalen. Han var på vei til Stortinget som åpner i dag.

Der må han og KrF stemme for en asylpolitikk der Frp har fått gjennomslag for lukkede mottak og der man ved mottak av flyktninger sier man skal legge vekt på de som er lettest å integrere.

— Hvis man skal tolke det i beste mening, vil det si at man prioriterer mennesker fra for eksempel Asia, eller de som er kristne. Ellers er det en holdning som ikke nødvendigvis gjenspeiler det KrF står for, sier Ropstad.

Til gjengjeld har partiene forpliktet seg til å gjøre det lettere for asylbarna å få opphold.

Tilhenger

Kjell Ingolf Ropstad var en av dem i KrF som tydeligst har støttet et regjeringssamarbeid med Frp. Men han vil ikke gå med på at han er skuffet.

— Jeg vil si det slik at det var dumt at vi ikke fikk nok. Det som lå på bordet kunne vi ikke akseptere. Selv om det er store seire, ser du jo at det er mye som ikke står der, sier Ropstad som ikke vil gå inn på hva som avgjorde at de ikke gikk i regjering.

— Hvordan ser du på muligheten for at dere går inn i regjeringen i løpet av perioden?

— Det er en mulighet, og vi vil nok gjøre opp status underveis. Så får de på Sørlandet som eventuelt er skuffet over at vi ikke ble med, bare engasjere seg i partiet. Men vi har fått gjennom veldig mye. Høyre og Frp har vært rause.

Vei og reservasjonsrett

Mens fedrekvoten kan forandres med en lovendring, blir kontantstøtten en del av budsjettforhandlingene mellom de fire partiene. Der har de fire også lovet en betydelig satsing på veibygging.

De har ikke pekt på enkeltprosjekter, men sier at det skal opprettes et eget statlig veiselskap som skal stå for veiutbygging. De skal kunne ta opp lån fra både staten og banker og er dermed ikke avhengig av overføringer over hvert enkelt statsbudsjett.

Det er likevel ikke alle punktene der de fire partiene er enige. Venstre ville ikke skrive under på at fastleger skal ha anledning til å reservere seg mot å henvise pasienter til abort. Likevel klarer KrF å sikre flertall sammen med de andre partiene.

— Det er en viktig ideologisk sak. Et samfunn som sier at du ikke skal kunne følge samvittigheten din, er et samfunn på ville veier.

Ubehagelig

Mens KrF feirer avtalen som en seier, er Ap opptatt å påpekede ubehagelige kompromissene KrF har inngått.

— Det som overrasker meg aller mest med denne avtalen, er atdet kan se ut som om KrF og Venstre har akseptert en midlertidig løsning forasylbarna, mens de aksepterer at dagens asyl og flyktningpolitikk blir strammetinn enda mer, sier Freddy de Ruiter som sitter på Stortinget for Aust-Agder.

Og legger til:

— De aksepterer å stramme inn en asyl og flyktningpolitikksom de selv har kritisert for å være for streng.

Sosial profil

Kari Henriksen som sitter på Stortinget for Arbeiderpartieti Vest-Agder, mener KrF har inngått kompromisser på en lang rekke områder.

— De har tapt på sosial profil, omfordeling, skattelette ogbistand. De har lent seg på Ap og SV fordi de vet at de kan sikre flertall forå videreføre prinsippet om hvor stor del av brutto nasjonalprodukt som skal gåtil utviklingshjelp.