Brannvesenet ankom øya cirka klokken 14.20. Her er de i ferd med å starte sluknigsarbeidet. Foto: Torstein Øen
VOLDSOM RØYK: Huset står i full fyr. Foto: Torstein Øen
Brannvesenet er her på vei ut i båt mot Ny-Hellesund ved 14.15-tiden. Foto: Torstein Øen
SØRLANDSIDYLL: Dette bildet av Havbukta er tatt i februar. Foto: Janne Birgitte Prestvold

SØGNE: — Huset er fullstendig ødelagt. Det er tragisk, sier Vidar Ekse, vakthavende brannsjef ved Kristiansandsregionen brann- og redning, til Fædrelandsvennen.

Klokken 16.15 har han akkurat kommet tilbake til fastlandet etter å ha deltatt i slukningsarbeidet i Havbukta i Ny-Hellesund.

— De har kontroll på brannen nå. Men vi vil nok være der utover ettermiddagen og kvelden for å sikre at det ikke blusser opp igjen, sier han.

Oppdaget av nabo

Brannen i huset i Havbukta ble oppdaget ved 13.50-tiden torsdag.

- Havbukta brenner. Jeg ser en voldsom røykutvikling. Det er det gamle huset, Vilhelm Krags hus, som brenner, sa nærmeste nabo, billedkunstneren Ingrid Juell Moe, til Fædrelandsvennen klokken 14.

Kristiansandsregionen brann- og redning avdeling Søgne var de første som rykket ut med brannbåten i Søgne.

— Det er jo en utfordring når det brenner på en øy på vinteren. Vi har heldige med at det var isfritt i Solta. Vi tok brannbåten fra stasjonen og fikk kjørt med én gang. Senere kom kommunens båt, og den fikk vi veldig god hjelp fra. Til sammen var vi cirka 15 stykker fra Søgne og Kristiansand, sier Vidar Ekse.

- Ikke folk i huset

Også politiet og ambulanse dro til Høllen, meldte politiets operasjonsleder Ingrid Mæhre klokken 14.05. - Politiet er i kontakt med beboere. Det er ikke folk i huset så langt politiet har fått informasjon om, opplyste operasjonslederen.

Hun opplyste videre klokken 14.43:

— Brannvesenet jobber med å slukke. De har foreløpig ikke kontroll på brannen.

- Hele bukta røyklagt

Ifølge vakthavende brannsjef Vidar Ekse var det et trist syn som møtte brannvesenets Søgne-lag da de ankom.

- Da vi kom i land var hele bukta røyklagt. Det var veldig vanskelig å få oversikt. Etter hvert så vi at huset var mer eller mindre overtent.

Ekse opplyser at brannvesenet fikk reddet et anneks fra flammene ved å sprøyte på saltvann pumpet rett opp fra sjøen. Uthuset fikk ingen skader. Videre forteller han om utfordringer med strømmen.

— Det som var litt av utfordringen var at strømmen sto på. Men nå er Agder Energi kommet og huset er strømløst, så nå holder vi på innendørs, sier Ekse.

Havbukta ble i 1917 gitt i gave til sørlandsdikteren Vilhelm Krag av venner. Krag tilbrakte hver sommer der fra 1917 og fram til sin død i 1933. Dikteren var den som først lanserte begrepet Sørlandet i en artikkel i Morgenbladet i 1902. - Det er jo en kanonfin plass som har historie langt tilbake, bemerker Ekse.

Forlik om salg

Havbukta ligger på Helgøya, like ved Olavsundet, og ble bygget i 1842. Kolleger som Gabriel Scott, Arnulf Øverland og Nordahl Grieg besøkte Vilhelm Krag i Havbukta.

SØRLANDSIDYLL: Dette bildet av Havbukta er tatt i februar. Foto: Janne Birgitte Prestvold

Arvingene etter Vilhelm Krag inngikk i februar forlik om å selge forfatterens eiendom. Dette skjedde etter årelang strid.Den 52 mål store eiendommen, som består av to boenheter, ble i april 2011 taksert til 12,5 millioner kroner.

De fire barnebarna etter forfatteren har inngått et forlik som innebærer at sameiet blir oppløst. Havbukta skulle etter planen legges ut for salg i mai.