BYGLAND: Undersøkelsen får hun som en del av sykehusets «ryddeprosjekt».

«Da vi for tiden har lange ventelister, bør det være tungtveiende grunner for å endre oppsatt time», heter det i brevet fra ortopedisk poliklinikk ved Sørlandet sykehus Kristiansand som Fatima Medina Aakhus fikk i posten for en liten uke siden.

– De burde vel heller ha hektet på en liten gul lapp med et smilefjes og sagt at sykehuset beklager den lange ventetiden, sier Aakhus med et like stort smil som smilefjeset hun etterlyser.

Den 25. august 2008, et par måneder etter at hun falt og skadet halebeinet, skrev vikarlegen i Bygland henvisning til ortopedisk poliklinikk på grundigere undersøkelser av skaden.

Fatima Medina Aakhus hadde glemt henvisningen da hun fikk brevet fra sykehuset. Foto: Johs. Bjørkeli

Røntgenbilder hadde vist at noen virvler var forskjøvet.

Glemte henvisning

– Tiden bare gikk. Jeg hadde glemt henvisningen da brevet fra sykehuset datert 20. mars i år kom i postkassa. Jeg skumleste det, og tenkte at det kanskje var en rutineundersøkelse omkring livmorkreft eller lignende. Men så oppdaget jeg at det var fra ortopedisk poliklinikk og skjønte det måtte dreie seg om halebeinet, sier hun.

– Men hvordan kunne du være så tålmodig at du ikke purret i løpet av denne tiden?

– Smerter og plager går seg til, og både legen og andre jeg snakket med sa at har du først fått skader i virvler, så må du regne med å slite med det hele livet. Jeg har vendt meg til at jeg må leve med disse plagene. Jeg kan ikke trene situps lenger, men har funnet andre måter å trene på. Jeg har problemer med å ligge på ryggen, men ligger på siden i stedet, sier hun.

Vil bruke timen

– Skal du benytte deg av timen ved ortopedisk poliklinikk som du har fått i slutten av neste måned?

– Ja, det kan jo være greit å se om de finner ut noe, sier Aakhus, som ikke er bitter på sykehuset, men som synes det er greit at historien hennes kommer ut.

Ryddeprosjekt

Avdelingsleder Terje Ugland ved ortopedisk poliklinikk på Sørlandet sykehus sier til Fædrelandsvennen at årsaken til ventetiden er at de har et ryddeprosjekt for pasienter som har stått i kø i lang tid, uten å ha rett til øyeblikkelig legehjelp.

Likevel ønsker sykehuset å gi disse et tilbud gjennom kveldstimer.

– Men er det ikke litt flaut at det må gå tre og et halvt år på å rydde opp?

– Nei, egentlig synes jeg ikke det. Det er nok en tendens til at når fastleger ikke kan hjelpe, så henviser de pasientene videre i systemet for å få dem ut av sitt system. Vi har også for dårlig kapasitet i forhold til det publikum etterspør, sier Ugland.