OSLO: — Det er store politiske forskjeller. De tar helt andre verdivalg enn det som har ført frem til dagens velferdsstat, sier Freddy de Ruiter.

Skummelt arbeidsliv

— Dette er mitt førsteinntrykk. Likevel ser jeg klare politiske forskjeller, sier de Ruiter, og nevner det han kaller de verste punktene.

— Det skumleste kan bli forholdene i arbeidslivet. De vil myke opp arbeidsmiljøloven, og blant annet gi rom for flere midlertidige ansettelser, sier de Ruiter. Det andre som skremmer ham er det han kaller produksjon av velferd som skiller seg lite fra andre tjenester.

— De setter nærmest likhetstegn med omsorg og en pølsefabrikk. Det vitner om et helt annet verdisyn, og gjør meg skremt, sier de Ruiter, og fortsetter å ramse opp det han kaller store politiske forskjeller.

— De vil gi skattekutt for de rikeste. De vil redusere statlig eierskap, noe jeg tror betyr at man selger ut arvesølvet, som Statoil. Landbruket er lite nevnt, men de sier støtten skal ned. Det betyr mye for et sårbart sørlandsk landbruk, fortsetter Ap-representanten fra Aust-Agder. Han mener fjerning av boplikten vil bety at flere sørlandske kystsamfunn vil fremstå som spøkelsesbyer gjennom store deler av året.

Lite til Sørlandet

Han mener utredning av kommunestrukturen vil føre til tvangssammenslåinger og at fjerning av spillmonopolet sender Idretts-Norge inn i en usikker fremtid. Flere privatskoler kan svekke den offentlige skolen, etter hans mening.

Politikeren er kritisk til flere punkter han mener er rene populistiske utspill, som heving av fartsgrensen på motorveier, færre gjennomsnittsmålinger i trafikken og søndagsåpne butikker.

— Det er ingenting her som tyder på noe løft til Sørlandet som har sine utfordringer med levekår, sier de Ruiter.

— Heldigvis har vi mye penger her i landet som lapper på en del. Jeg tror ikke at vi får det forferdelig, men samfunnet får en annen dreining. Jeg er spent på hvor mye Kristelig Folkeparti og Venstre vil bremse dette, eller om de er bunnet til masta når de fikk gjennom nei til oljeleting i Lofoten og Vesterålen og en avtale for asylbarna, som egentlig ikke var så god, sier han.

Liberalt samfunn

Stortingsrepresentant Kari Henriksen ser at Frp har hatt mye innflytelse.

— Det virker som om Fremskrittspartiet har dradd Høyre flere steg til høyre. Det er en veldig liberalisering av samfunnet, der politikken ikke spiller så stor rolle. Det blir mer opp til markedskreftene, sier Henriksen. Også hun er mest skremt over en oppmyking av Arbeidsmiljøloven.

— Det vil føre til et A- og et B-lag i arbeidslivet med større fare for sosial dumping og svekket innflytelse for tillitsmannsapparatet, sier Henriksen.