ARENDAL: Det sier overlege og tillitsvalgt for legene ved Sørlandet sykehus Arendal, Egil Hagen som mener forholdet sykehusene i mellom er skjørt nok fra før.

Han var ikke kjent med sjokktallene om at 11 av 33 pasienter med tarmkreft måtte reopereres etter behandling i Arendal. Derfor kjenner han heller ikke detaljene for bakgrunnen til tallene.

— Dette er høye tall og det er all grunn til å gå inn i hvert enkelt tilfelle for å se hva som er årsaken, sier Hagen.

Egil Hagen. Foto: Ukjent

— Men så høye tall må jo tyde på dårlig håndverk fra kirurger som gjennomfører for få operasjoner til å beholde faglig dyktighet?- Det er lett å tenke i de baner. Men disse tilfellene har skjedd i perioder med mye vikarer og dårlig bemanning, og det kan også spille inn, sier Hagen.

Han lurer også på om pasientene i utgangspunktet kan ha vært ekstra dårlige.

Til Kristiansand?

— Er det riktig å flytte hele behandlingen til Kristiansand, slik lederen for Senter for kreft, Svein Mjåland foreslår?

— Nei, jeg synes ikke det. Det vil i så fall slå beina under akuttkirurgien i Arendal, fordi vi ikke vil ha folk nok til å gå vaktene. Her er det viktig å se sykehuset som en helhet, og heller tenke konstruktivt, sier Hagen.

Og konstruktivt vil det i følge Hagen være å opprette operasjonsteam bestående av folk fra både Kristiansand og Arendal. Dette er planlagte operasjoner, og da mener han det er fullt mulig å etablere gode team på tvers av sykehusene.— På den måten vil man opprettholde akuttkirurgien og samtidig opprettholde kvaliteten, sier Hagen.

— Oppfatter du forslaget om å overføre operasjonene til Kristiansand som ledd i striden mellom Kristiansand og Arendal?

— Mjåland sier det sikkert i beste mening, men jeg savner helhetperspektivet for kirurgien og sykehuset, sier Hagen