KRISTIANSAND: — Dette er supert, og antallet er som forventet. Det er cirka 1000 barn per årskull i kommunen, og det at fem prosent allerede har søkt viser at det er interesse for det. Vi regnet ikke med noe voldsom økning i søkere, men det har heller aldri vært intensjonen vår, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) til Fædrelandsvennen.

Uenighet og valgfrihet

Etter stor politisk uenighet innførte bystyret i Kristiansand lokal kontantstøtte for toåringer med virkning fra august 2012. På samme tidspunkt ble også den statlige kontantstøtten for barn i samme aldersgruppe avviklet. Hittil har kommunen mottatt 49 søknader om kommunal kontantstøtte for totalt 52 barn. De borgerlige partiene er fornøyd med søknadene som er kommet inn.

— Hele poenget med den kommunale kontantstøtteordningen er å gi foreldre valgfrihet. Foreldre som ønsker å være hjemme litt lenger med de aller minste barna, skal få mulighet til det, sier Kristiansen.

Leder for oppvekststyret, Mette Fimreite Roth (H), er enig med Kristiansen, og mener antall søknader så langt er et godt tegn.

— Det blir spennende å se hva utfallet av denne prøveperioden blir. Foreldre må få lov til å velge det som passer sine barn best. Vi er positive, og kommer til å følge utviklingen nøye fremover, sier Roth.

Frykter det verste

Tall fra Nav per 1. desember 2011 viser at det var 179 toåringer i Kristiansand kommune som ikke benytter barnehageplass i det hele tatt. Statlig sats for full kontantstøtte er 3303 kroner, mens den kommunale kontantstøtten er vedtatt til å være 4000 kroner. Opposisjonspartiene har tidligere kritisert kontantstøtten til de borgerlige for å sette likestillingen tilbake og hindre integrering av innvandrerkvinner og barn.

- Det er ikke overraskende at foreldre søker om kontantstøtte, sier Eva Kvelland (V). Foto: Arkiv

— Det er ikke overraskende at foreldre søker om kontantstøtte. Med de nye satsene blir ordningen et insentiv for foreldre, som ønsker å bli hjemme lenger med barna. Undersøkelser viser at barn av innvandrere har et særskilt behov for å komme seg i barnehage for å integreres. Hvis dette nå viser seg å få motsatt effekt, er det svært negativt, sier oppvekstpolitiker Eva Kvelland (V).Hun er også redd for at besparelsene kommunen har kalkulert med ikke realiseres.

— Vi er fortsatt i en tidlig fase, og det er vanskelig å si noe om hvilke konsekvenser denne ordningen vil få før det har gått en stund. Foreløpig frykter jeg det verste, sier Kvelland.

Løpende saksbehandling

Kommunal kontantstøtte bevilges for barn mellom to og tre år som ikke benytter barnehageplass og er bosatt i Kristiansand. Rådgiver Mariann Stephansen ved oppvekstdirektørens stab opplyser om at det fortsatt er mulig for foreldre å søke om støtte.

— Vi har løpende saksbehandling. Kontantstøtte ytes fra og med den måneden søknaden blir fremsatt. Det betyr at foreldre må søke innen utgangen av den måneden barnet har rett på støtte, forklarer Stephansen.