Klikk på bildet over for å se hvordan fjellrenskningen foregår.

KRISTIANSAND: I fire uker har Fjell Renovering As bedrevet sikringsarbeid på bergene ved Ålefjærveien mot Vennesla. Arbeidet med å utbedre veiene har ikke gått knirkefritt.

– Vi har opplevd mye forskjellig. Noen har stjålet dieselen vår, knust rutene på anleggsmaskinene våre og fjernet kjeglene som er til for å øke sikkerheten på området, forteller daglig leder i Fjell Renovering As, Edmund Ness.

— Folk bryr seg ikke

Det er ikke bare hærverk og sabotasje som har skapt problemer under arbeidet på Ålefjærsveien. Mange har med livet som innsats gått forbi sperringene som er blitt satt opp samtidig som steiner på flere titalls tonn har falt fra nesten 100 meters høyde.

– Folk bryr seg ikke om de fysiske sperringene vi har satt opp. Gående, syklende og kjørende på moped drar rett forbi mens steiner på opp til 40 tonn blir kastet ned i veien. Sperringene blir ikke respektert. Etter hvert ble vi nødt til å ha vakter ved sperringene for å unngå at folk gikk forbi, forteller Ness.

- Livsfarlig

Ness kan ikke understreke nok hvor farlig slik oppførsel er.

Bekymret: Daglig leder i Fjell Renovasjon As, Edmund Ness, ønsker at folk skal respektere veisperringene som blir satt opp. Foto: Bjørn Thorvik

– Det er helt klart livsfarlig. Vi jobber i en 80 meter høy fjellvegg og river ned steiner opp mot 40 tonn. Da er det klart at det ikke er trygt å ferdes i det området. Det virker som om folk ikke skjønner hvor farlig det er. Alle klager over dårlige og utrygge veier, men det virker som om de ikke tåler at vi må sperre veiene når vi holdet på med arbeidet som skal til for å lage tryggere veier, sier Ness.

Respekt for loven

Folk respekterer ikke de sperringene som blir satt opp. Ness mener folk må begynne å sette pris på det arbeidet som blir gjort.

– Dette er et stort problem vi har. Det er ikke sjelden at folk kommer kjørende og vil forbi de sperringene vi har satt opp. Når vi spør om de ikke så skiltet, svarer de alltid det samme; Jo, men kan jeg komme forbi likevel?

– Det er nesten slik at man begynner å lure på leseferdighetene til folk, sier Ness.

Før det ble satt inn vakter kom det daglig folk inn på veien med tydelige sperringer.

Store steiner: Steiner opp mot 40 tonn rives ned i veien. Foto: Edmund Ness

– Man er nødt til å ha respekt for lov og orden. Det virker dessverre som det er allment akseptert å overse sperringer og skilt under veiarbeid, sier Ness.

Et klart problem

Helse, miljø og sikkerhetsleder ved prosjektet Vågsbygdveien i NCC, Karstein Sandvik, opplever stadig at sperringer og skilt ikke blir respektert.

— Vi møter ofte på aggressive sjåfører i flotte biler som ikke liker at det er blitt satt opp skilt eller lignende. Grunnen til at disse skiltene blir satt opp er jo for å øke sikkerheten både for oss og andre i trafikken.Folk må begynne å ta hensyn til arbeidsområder, sier Sandvik til Fædrelandsvennen.

NCC opplever også noen pøbelstreker iblant.

— Det virker som om skolene skulle begynt litt tidligere. Mange har lite å finne på om morgenene og bruker tiden sin på å flytte på for eksempel anleggsgjerder. Slikt handler om sikkerhet. Det kan jo gå riktig ille, sier Sandvik.