ARENDAL: I Aust-Agder støtter man ikke fylkesmann Ann-Kristin Olsens syn om at lokale folkeavstemninger må telle mer en fylkesavstemningen om fylkessammenslåing. Ann-Kristin Olsens høringssvar blir møtt med motstand, og hennes argumenter om at man bør følge folkemeningen i de kommunene som søker overgang, støttes ikke.

Sentrale politikere sier rett ut at hvis kommunalminister Liv Signe Navarsete innstiller på at Lillesand, Evje og Hornnes, Birkenes og Iveland kan bytte fylke til vest, vil det bety starten på slutten for Aust-Agder som eget fylke. De støtter ikke NIVI-rapporten og Olsens høringssvar, som konkluderer med at Aust-Agder kan overleve selv om de mister fire kommuner.

Flere vil banke på døra

— Sier man ja til de fire kommunene, vil man sette de tre øvrige kommunene i Setesdal i en umulig situasjon, sier stortingsrepresentant Freddy de Ruiter (Ap).

— De vil bli geografisk isolert, og det igjen vil tilsi at flere vil banke på døra til kommunalministeren. Hvis dette skjer, vil Aust-Agder fylke forsvinne, slår de Ruiter fast.

— Aust-Agders tid som eget fylke er over hvis de fire får ja, det er ingen som egentlig tror noe annet, sier de Ruiter.

Negativt for fylket

Og han får bred støtte av ordfører i sin by, Arendal, Einar Halvorsen (H).

— Får de fire kommunene ja til overflytting, blir det klart negativt for resten av fylket. Hvis departementet sier ja til dette, blir det en uoversiktelig situasjon rundt omkring i hele landet da det sikkert er mange kommuner som grenser til andre fylker som kunne tenkt seg en overgang. Vi kan ikke ha fylkeoverganger som fotballoverganger, sier Halvorsen.

Også en markert politiker som ordfører i Froland, Sigmund Pedersen (Sp) er klar på at dette vil være ødeleggende for Aust-Agder som fylke.

— Dette er helt håpløst, det må ikke skje og kan rett og slett ikke skje, sier han. - Jeg vil bli svært overrasket om de får lov til dette.

Sigmund Pedersen er dog ikke helt trygg på sine partifelle i kommunaldepartementet og varsler at han under Arendalsuken vil ha en samtale med Navarsete om denne saken.

Forstår ikke grunnen

Stortingsrepresentant Ingebjørg Godskesen har en litt annen innfallsvinkel til saken.

— Jeg kan ikke forstå grunnene til at de har lyst til å bytte fylke. Flertallet i Aust-Agder sa også i folkeavstemning at de ikke ønsket en fylkessammenslåing. Vi i Fremskrittspartiet vil beholde fylkene som de er fram til vi kommer i regjering og da legger ned fylkeskommunene, sier Godskesen.

Godskesen frykter ikke at Aust-Agder forvitrer som følge av at de fire kommunene kan få en overgang, men hun mener det er starten på slutten for fylkeskommunen som forvaltningsnivå.

— Da satser vi på staten og større kommuner, jeg tror flere og flere ser at det er nødvendig, sier Godskesen, som understreker at kommunesammenslåinger skal skje frivillig.

— Dere i Frp er for kommunesammenslåinger hvis flertallet i folkeavstemninger er for dette. I dette tilfellet er det flertall i kommunene i en folkeavstemning for å bytte fylke. Kan man ikke tolke deres holdning til folkeavstemninger slik at det også må gjelde i forhold til endret fylkestilhørighet hvis folket ønsker dette?

— Nei, slik kan man ikke tolke dette, slår Godskesen fast og peker på at det ikke står i programmet.