VENNESLA: — I en god sesong kan jeg høste opp mot 800 kilo bær. Men i år blir det ikke så mye, kanskje litt over halvparten, sier blåbærbonde Oddvar Moseid.

Blåbærgården hans er den eneste i Vennesla. Årets sesong starter nå og varer ut september. Men selv om det er en del blå bær hengende på de lange buskeradene, er det også mange med lyseblå eller grønn farge.

— Nattefrost i mai var ikke bra, men det ser ganske greit ut likevel. Om noen uker kan vi nok starte innhøstingen, sier blåbærbonden.

- Avhengig av sol og varme

Fædrelandsvennen har tidligere skrevet om hvordan den kalde våren har tatt knekken på store deler av landsdelens moreller, men blåbærene er mer værharde.

Likevel begynner bøndene å bli desperate etter noen soldager.

— Vi er avhengig av sol og varme for at bærene skal modnes i tide og få en bedre og søtere smak, sier Moseid.

Han har satset fullt på blåbær siden 1993. — Det er vel ingen andre som tør her i Vennesla. Det går noen år i starten før man kan høste bær, og her gikk det i alle fall tre år før det ble til noe. Det krever tålmodighet, sier blåbærbonden.

Åtte mål

Moseid dyrker 14 ulike blåbærvarianter, alle amerikanske, på åtte mål. Han leverer til flere nærbutikker, samt åpner for selvplukk litt ut i sesongen.

— Jeg tjener greit på dette, selv om vi ikke blir millionærer. Det er jeg, kona og jentungen som peller, sier han.

"Bluecrop" er den vanligste varianten, men er rundt tre uker unna. "Bluetta" har allerede begynt å bli moden, mens Moseids favoritt, "Hardy blue", også er noen uker unna.

— Den ligner mest på skogsbærene, sier Moseid.

Paul Mikkelsen i Landvik utenfor Grimstad er daglig leder i Agder og Telemark blåbærdyrkerlag.

— Jeg har vært litt skeptisk til sesongen på grunn av den seine vinteren, men det ser ut som om bærene har klart seg bra, sier han.

- Populært

Mikkelsen har tidligere år produsert så mye som 800 kilo blåbær på det meste. Årets sesong ser ikke ut til å bli like bra som toppåret, men med den kalde våren tatt i betraktning, er han fornøyd.

— Det er veldig viktig at vi får sol og varme nå, hvis ikke modnes de senere. Men jeg har modne blåbær allerede nå, sier Mikkelsen, som selger de fleste bærene på Rema 1000 i Grimstad, på markeder og til privatkunder.

Mikkelsen forteller at de nå er mellom 20 og 30 blåbærbønder på Sørlandet, med den største konsentrasjonen rundt Grimstad. Ifølge ham har blåbærdyrking blitt veldig populært i de traktene.

— Det har tatt helt av de siste årene, og i år er det mange som planter mye. Før var det nesten bare potetåkre her, men nå ønsker bøndene flere bein å stå på. Det er en bonde her som har en blåbæråker på 16 mål, og vi er vel en seks-sju stykker som driver med dette her nå, sier han.