SLITER: Det er her snekkerne må på banen. Ikke så mye og ikke så vrient, men treverket må på plass før platene kan monteres. Foto: Roar Greipsland
SPARSOMMELIG: Førerkomforten var sikkert så som så. Foto: Roar Greipsland
GLANSDAGER: Buss no. 20 fra De sammensluttede bilruter. Håpet er å få den på veien igjen. Foto: Roar Greipsland
SKRAPET AV: Under den siste lakken kom bussnummeret til syne. Foto: Roar Greipsland
SELSKAP: De sammensluttede bilruter. Ingen tvil. Foto: Roar Greipsland

KVINESDAL: — De siste årene er det ikke blitt gjort noen ting, fastslår Åge Breimoen oppgitt. Tre år etter at dugnadsånden kollapset er han fortsatt formann i Kvinesdal og omegn tekniske museum. Men buss no. 20 fra De sammensluttede bilruter står fortsatt parkert i garasjen på Øye.

Gammel sirkusbuss

— Håpet om å få den gamle sirkushesten på veien igjen er ikke gitt opp, men vi trenger en snekker eller to. Karosseriet består av aluminiumsplater med treverk mellom. Dette er råtnet flere steder, og må skiftes ut av noen som liker trearbeid, forklarer Åge. Sirkushest ja. Bussen ble i sin tid benyttet som bobuss for det lokale Cirkus Empress på Sira. Sirkuset overtok den i 1959- eller 1960, men før den tid ble bussen nærmest tvangsflyttet til Hægebostad.

Ingen pen bybuss

— Opprinnelig gikk den i rute ute i Farsund, men byfolket der syntes den neseløse bussen var langt fra fin. Dermed ble den satt inn i rute mellom Lyngdal og Hægebostad, ler Breimoen.

Han og dugnadsgjengen fikk tak i den utrangerte bussen i Gyland, i 2003. Dermed gjøv rundt 30 staute karer i gang med bussen, en ukekveld i rundt tre år før luften begynte å gå ut av gjengen. De siste årene har det vært minimalt med aktivitet.

— Det er synd, for vi har alt av deler og nødvendig inventar. Bussen er en del av Marshallhjelpen, og ble bygget om til buss hos O. C. Axelsen Fabrikker i Flekkefjord i 1948. Etter ti års fartstid som rutebuss havnet den som sirkusbuss, forklarer formann Breimoen. Nå håper han inderlig på et nytt dugnadsløft, og at en og annen snekker kan hjelpe til med gjenoppbyggingen.