Signering: Her blir Grimstad-firmaet J.B. Ugland den største utbyggeren på Silokaia. F.v: Jan Oddvar Skisland (styreleder Kristiansand Havn KF), Mona Mortensen (styreleder Kanalbyen Utvikling), Johan Martin Ugland (J.B. Ugland Holding) og Bjørn Vedal (direktør J.B. Ugland Eiendom AS). Foto: Mats Johannesen
Utbyggingsområdet strekker seg fra Kilden (t.v) helt til tankanlegget ytterst. Foto: Kjell Inge Søreide
Silokaia sett fra Odderøya Foto: Kjell Inge Søreide
Oversiktsbilde av Odderøya med Silokaia, Lagmannsholmen og kvadraturen. Foto: Kjell Inge Søreide
Silokaia midt på bildet. På yttersiden av Lagmannsholmen (nærmest) planlegges nå cruise- og flerbrukshavn. Foto: Kjell Inge Søreide

KRISTIANSAND: — Vår lange jakt på et prestisjeprosjekt i Kristiansand ender her. Utbyggingen av Kanalbyen har alt vi kan ønske oss, og området har en fantastisk beliggenhet, sier Bjørn Vedal, direktør for J.B. Ugland Eiendom fra Grimstad.

Bjørn Vedal, direktør i J.B. Ugland Eiendom. Foto: Mats Johannesen

— Målet var å markere oss i de tre største byene på Sørlandet. Vi var i Arendal og Grimstad, og nå kommer satsingen i Kristiansand, legger Vedal til.

Jan Oddvar Skisland, styreleder i Kristiansand Havn KF, mener at prosjektet på silokaia har enorm tyngde.

- Stas

— Det som skjer i dag, er kanskje det viktigste som har skjedd i Kristiansand på mange år. Det er stas at et firma fra Sørlandet vil stå bak utbyggingen, mener Skisland.

Mandag ble kontrakten mellom Kanalbyen og Ugland skrevet, der Ugland ble presentert som største utbygger på silokaia. Firmaet fra Grimstad har erfaring fra store prosjekter som Sørlandets Teknologipark/Universitetet i Agder Grimstad.

Direktør Vedal ser for seg flere år med reguleringsarbeid før gigantutbyggingen starter.

— Det går nok fort et par år før vi ser de første byggekranene på silokaia. Men allerede etter ferien vil vi sette sammen arbeidsgrupper, sier Vedal.

13 etasjer

Planen er at 700 leiligheter skal bygges i løpet av de neste 12-15 årene, noe som tilsvarer hele 70.000 kvm. Den totale kostnaden er beregnet til omtrent 2,2 milliarder kroner. Byggetomta på Silokaia er på 58 mål, og strekker seg fra Kilden til tankanlegget på Odderøya. Tomten ble verdsatt til 255 millioner kroner.

Rundt 12.000 kvadratmeter er satt av til næring i byggenes førsteetasjer. De ansatte i Kanalbyen og Ugland er sparsomme med detaljer om boenhetene, men avslører at leilighetsblokkene kan bli på hele 13 etasjer.

— Vi er ikke kommet på detaljnivå i planleggingen, men vi tenker at byggene blir på mellom tre og 13 etasjer. Vi ser for oss at trafikken som medfølger utbyggingen, vil gå på baksiden av byggene, sier Sven Erik Knoph, leder for Kanalbyen Utvikling.

— Vi skal lage boliger for "folk flest". Hovedsaklig vil vi bygge leiligheter på størrelse fra 76 til 85 kvadratmeter, men vi skal ha variasjon i både pris, boligtype og boligkunde. I fremtiden tror jeg flere og flere mennesker vil velge leilighet fremfor enebolig, opplyser direktør Vedal.

Siloen fredes

Selve siloen er ikke en del av utbyggingsavtalen. Siloen, som er leid ut til 2034, vil bli vernet og stå slik den står i dag.

— Den er fredet og ikke en del av avtalen med Ugland, forteller styreleder Skisland.

Grimstad-firmaet satte imidlertid foten ned for silokaia som havn for cruiseskip.

— Alle som har vært i kontakt med oss angående utbygging av Kanalbyen, har ønsket cruisebåtene fjernet. Det satte også Ugland som krav. Vi skal bygge ut kaien på Lagmannsholmen så fort det lar seg gjøre, og ser for oss at cruisetrafikken skal stoppe der, sier Skisland.

Hensikten med å utvikle en ny bydel på Silokaia, er å realisere størst mulig verdier som skal gå til utbygging av havneområdet i Kongsgård-Vige. Bystyret i Kristiansand vedtok allerede i 2003 å flytte de fleste havnefunksjonene til den nye havna.

Ugland Silokaia009.jpg Foto: Mats Johannesen

— Vi trenger 700 leiligheter

— For næringsutviklingen er dette noe av det beste som kan skje. Samtidig er utbyggingen noe at det mest spennende som kommer til å skje de neste årene. 700 leiligheter er mye, men vi trenger det, mener Anita S. Dietrichson , administrerende direktør for næringsforeningen i kristiansandsregionen.

Hun mener det er viktig at nettopp J.B. Ugland som står for gigantsatsingen.

— Det vil virke samlende for landsdelen at vi får en utbygger fra Sørlandet på et slikt stort prosjekt. Dessuten har Ugland erfaring og kjent for god kvalitet, sier næringsdirektøren.