MARKENS: Slik så det ut da Fædrelandsvennen besøkte Markens Is og Godteri fredag ettermiddag. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
GODTELAND: Det var tomt da Fædrelandsvennen besøkte Godteland fredag ettermiddag. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
GODT OG BLANDET: På nyåpnede Gottis i Markens gate skal det hvertfall ikke stå på utvalget. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
TETT: Markens Is og Godteri har lenge vært et fast stoppested for barn med penger til lørdagsgodt. Konkurrenten Godteland skimtes i bakgrunnen, kun et par meter lengre ned i Henrik Wergelands gate. Foto: Ina Rosenberg Stavrum
NYÅPNET: Godteland åpnet i april, og medeier Øyvind Fosse sier han er fornøyd med omsetningen så langt. Foto: Ina Rosenberg Stavrum

KRISTIANSAND: Kevin (8) og Jonathan (6) Dybesland fra Vågsbygd besøker det nyeste tilskuddet i godteributikk-bransjen, Gottis i Markens gate, like ved McDonalds, for første gang. De er imponert over utvalget.

— Gottis er favoritten

LITEN: Kevin Dybesland (8) synes Gottis er litt liten. Her med broren Jonathan (6). Foto: Ina Rosenberg Stavrum

— Her er det masse godt godteri, utbryter Kevin og avslører at Skittles er favorittgodiset. Han er derimot skeptisk til størrelsen på butikken, som han syns er altfor liten.Mamma Helena er uenig; hun blir nesten satt ut av mengden godteri i Gottis-hyllene.

— Jeg syns det er litt mye med tre ulike godteributikker i Kristiansand. Hadde det ikke holdt med én? Likevel må jeg si at Gottis er favoritten av de tre, sier hun.

Dybesland-familien forteller at utvalget er det viktigste når de skal handle godteri, men at pris også har noe å si. Men hvor mye Skittles-boksen til Kevin koster her vet de ikke; varene er nemlig ikke merket med pris på Gottis.

— Det syns jeg de burde innføre, sier Helena.

Tre butikker er nok

– Jeg håper det holder nå, sier sjef for Godteland, Øyvind Fosse.

I april startet han sin butikk rett overfor Markens Godteri og Is, og i helga gikk startskuddet for den nye butikken Gottis. Kristiansandere bør ha nok steder å velge mellom om behovet for godteri skulle melde seg.

Fosse sier han ønsker det nye tilskuddet velkommen.

– Konkurransen merker vi uansett, også fra dagligvarehandler og kiosker. Det kan jo bli litt mange, men vi er veldig fornøyde med omsetningen så langt i år, sier han.

Godteland spesialiserer seg på tunge europeiske merkevarer og litt annerledes vareutvalg, også sukkerfritt. I tillegg har de fast pris på smågodt i løsvekt på 9,90 kroner per hekto.

Han benekter at det er priskrig mellom spesialbutikkene.

Driver to av tre

Ragnar Tharaldsen driver både Markens Is og Godteri og Gottis. Han er sikker på at det er marked for tre godteributikker i Kvadraturen.

— Hvis jeg ikke hadde hatt tro på at det gikk, hadde jeg ikke gjort det, sier han.

Han har fremdeles ikke merka noe særlig til konkurransen fra Godteland, og sier at de skal fokusere på å ha et litt annet utvalg enn dem.

— Vi har nok noe av det samme utvalget, men noe ulikt også, forteller han.

Ikke priskrig

I likhet med Fosse i Godteland, har heller ikke Tharaldsen tenkt å starte en priskrig mot konkurrenten.

— Vi vil at folk skal velge på grunn av sortiment, ikke pris, sier han og forteller at han regner med at Gottis vil ta noen av Markens Is og Godteris nåværende kunder.

— Vi vil følge med på markedet, og er åpne for å endre litt stil på noen av butikkene våre hvis det trengs etter hvert, sier han.

Selv om Gottis ikke er helt klar enda, er Tharaldsen veldig fornøyd med hvordan åpningen har gått.

— I løpet av 3-4 uker håper vi at hele butikken er helt klar, avslutter han.