KRISTIANSAND: I tingretten fikk han 18 dagers betinget fengsel. Domfelte anket til lagmannsretten, som har skjerpet straffen til 45 dager ubetinget fengsel.

Det var i morgenrushet inn mot Kristiansand at det oppstod konflikt mellom to bilister. Tiltalte fikk skadet sin bil i forbindelse med fletting i køen. Det endte med at tiltalte gikk ut av bilen og truet den andre, som fant situasjonen så skremmende at han tok snarveien via bensinstasjonen og ut på E 39 igjen. Tiltalte fulgte etter. På et tidspunkt knuste tiltalte sidevinduet på fornærmedes bil, og dro ham ut av bilen.

Det springende punkt i saken er om tiltalte slo fornærmede. Tingretten fant ikke det bevist, men et flertall på seks av sju dommere i lagmannsretten har funne det bevist at tiltalte slo. Lagmannsretten har først og fremst lagt vekt på hva et vitne som kom i motsatt retning observerte av slag mot fornærmede.

Uforholdsmessig

Et sentralt tema under lagmannsrettens behandling av ankesaken var om tiltalte hadde grunn til å aksjonere og foreta det som kalles en lovlig, borgerlig pågripelse.

"Lagmannsrettens flertall finner det ikke nødvendig å ta stilling til om en pågripelse i den konkrete situasjonen generelt ville være rettmessig etter nevnte bestemmelser. Dette fordi tiltalte ved sin voldsanvendelse og skadeverk uansett har gjennomført den på et uforholdsmessig vis i forhold til det som stod på spill, når han allerede hadde sikret seg bevis i form av bilder av fornærmedes bil med registreringsnummer. De handlingene han er tiltalt for, kan derfor i dette tilfellet ikke være straffrie som pågripelseshandlinger".

Egenhendig pågripelse

Lagmannsretten har videre anført at "selv om den skaden som oppstod på tiltaltes bil medførte ikke ubetydelige reparasjonskostnader, iverksatte tiltalte egenhendig en pågripelse der maktbruken gikk ut over det som er forholdsmessig i saken. Det er viktig å markere at slik overdreven og relativt aggressiv privat rettshåndhevelse generelt ikke er ønskelig.

Tiltalte foretok sine handlinger på en svært trafikkert vei i rushtiden. Dette innebar ikke bare et hinder i trafikken, riktignok forholdsvis kortvarig, men handlingene ville også kunne fremstå som skremmende for personer i nærheten. Handlingene er også uttrykk for et ikke ønskelig voldelig reaksjonsmønster og eskalering av en konfliktsituasjon i det offentlige rom som har et ikke helt uvanlig utgangspunkt".

I tillegg til en skjerpet straff fra 18 dager betinget til 45 dager ubetinget, må den domfelte også betale 5000 kroner i saksomkostninger.