AGDER: Svein Tore Marthinsen analyserer og blogger om norsk politikk, og har sett på hvilke kandidater som etter hans oppfatning har størst sjanser for å sikre seg plass på Stortinget fra hvert enkelt fylke etter valget 9. september. Statsviteren sier at en ofte får inntrykk av at det kun er ett valg, men at det i realiteten er 19. Derfor har han analysert situasjonen i de enkelte valgkretsene eller fylkene.

Les bloggen hans her!

Fem sikre i vest

Ifølge Marthinsen kan følgende fem være rimelig sikre på stortingsplass i Vest-Agder fra høsten: Kari Henriksen (Ap), Ingunn Foss (H), Norunn Benestad (H), Åse Michaelsen (Frp) og Hans Fredrik Grøvan (KrF). Dersom KrF skulle få synkende oppslutning og Arbeiderpartiet få medvind, mener han ordfører Odd Omland i Kvinesdal vil være Grøvans nærmeste utfordrer.

Det kan være vanskeligere å tippe på hvem som får de 19 utjevningsmandatene enn de 150 distriktsmandatene. Tipset for Vest-Agder er at utjevningsmandatet går til Venstres Hans Antonsen. Alf Holmelid (SV) kan også ha gode sjanser til å ta fylkets utjevningsmandat.

Venstre har felles liste for Aust— og Vest-Agder, slik at ordfører Hans Antonsen i Grimstad er partiets førstekandidat i begge fylkene.

Rutier og Harberg

I Aust-Agder lanseres Freddy de Ruiter (Ap) og Svein Harberg (H) som de to helt sikre. Ingebjørg Godskesen (Frp) er hårfint inne, mens Arne Thomassen (H) er nærmest til å vippe henne av pinnen. Kjell Ingolf Robstad (KrF) er inne på som utjevningsmandat.

Mens de borgerlige partiene i dag leder 4-2 i mandatfordeling i Vest-Agder, vil de etter Marthinsens analyser kunne øke ledelsen til 5-1 etter valget. I Aust-Agder ser situasjonen ut til å bli uforandret 3-1 til de borgerlige, som i dag.

Les Svein Tore Martinesen bloggher