KRISTIANSAND: Da den kjente fotballspilleren og sportsdirektøren Svein Mathisen fikk kreft, ble sykdommen oppdaget for sent. Feilen, som ble begått av Røntgensenteret i Kristiansand, kan ha forkortet livet hans, ifølge Norsk Pasientskadeerstatning (NPE).

Mathisen døde 27. januar 2011. Nå har familien inngått forlik med Røntgensenteret og får erstatning fra NPE.

SKREV BOK: Jesper Mathisen skrev om faren Svein Mathisens sykdomsforløp og kamp for erstatning i boken "Pappas siste kamp" Foto: Torstein Øen

— Vi får ikke pappa tilbake. Men det er godt å sette punktum for denne kampen som han startet mens han ennå var i live, sier sønnen Jesper Mathisen.

Overså kreften

Svein Mathisen fikk selv beskjed om feilen mens han var til behandling ved Sørlandet sykehus.

Legene ved det private instituttet hadde oversett kreften på bilder som ble tatt. Sørlandet sykehus oppdaget feilen åtte måneder senere. Det er denne forsinkelsen i å stille riktig diagnose som kan ha forkortet Matisens liv. I mellomtiden hadde kreften spredd seg.

Familien varslet sivilt søksmål.

Forlik med legene

— Stemmer det at saken med Røntgensenteret nå er forlikt?

ADVOKAT: Johan Gjesdahl Foto: Leer-Salvesen, Tarjei

— Vi har inngått et forlik med de to legene. Jeg kan ikke si noe om innholdet i dette forliket, sier advokat Johan Gjesdahl, som har representert familien Mathisen i disse sakene.Heller ikke bedriften vil si mye om innholdet i forliket.

— Erstatningsforholdet er grundig behandlet av forsikringsselskap, NPE og juristerfor de involverte parter. Vi er tilfreds med at de har kommer til enighet, sier Truls Lohne, som er instituttsjef hos Unilabs Røntgen Kristiansand.

Viktig oppreisning

Fædrelandsvennen skrev lørdag om en kraftig økning i antall erstatningskrav overfor NPE fra pasienter ved Sørlandet sykehus.

Jesper Mathiesen uttaler seg om saken på vegne av familien. Han roser behandlingen faren fikk på Sørlandet sykehus, og er opptatt av at det ikke skal se ut som om feilen skjedde der.

FAKSIMILE: Fædrelandsvennen 1. november 2011

— Dette var jo andres feil. Og det var pappa som startet denne fighten for å få en oppreisning. Jeg forstår at ikke alle pasienter og familier orker å gå gjennom noe tilsvarende, for i perioder har vi følt oss som et nummer i en lang kø i systemet. Da har det vært godt å ha en god advokat å støtte seg til, sier han.- Hva betyr det å få en erstatning nå?

— Størrelsen på beløpet er ikke det viktigste. Det er først og fremst anerkjennelsen av en feil som gir en følelse av oppreisning. Det gir en følelse av at vi hadde rett i det vi hevdet. Og det gjør det kanskje lettere å legge saken bak oss og komme videre i livet nå. Det er en del av sorgprosessen, sier Mathisen.

Hemmelig beløp

Advokat Gjesdahl vil ikke opplyse detaljer om forliket med legene eller størrelsen på erstatningsbeløpet fra NPE.

Når NPE anerkjenner at det skal utbetales erstatning til etterlatte etter et dødsfall, beregnes størrelsen blant annet ut ifra omfanget av tapt inntekt.

— NPE har utbetalt et beløp nå, og legger til grunn om lag seks års inntekt. Vi er ikke enige med dem om antallet år som skal beregnes inn i dette, og vil nok gå videre med det, sier Gjesdahl.