I denne båten ble 29-åringen funnet og pågrepet etter at den hadde gått på grunn ved Bragdøya søndag. Pågripelsen skjedde mandag. Foto: Tormod Flem Vegge

KRISTIANSAND: 33-åringen, med ti dommer og over hundre lovbrudd bak seg, ble løslatt fra fengsel fredag for halvannen uke siden. Samme kveld startet han ny kriminell virksomhet. I forrige uke ble han igjen varetektsfengslet. — Han overtok en ledig fengselsplass fordi vi motvillig løslot en annen kriminell gjenganger på 29 år, en person vi også må betegne som notorisk kriminell. Fredag ble denne mannen løslatt fra Åna fengsel mot meldeplikt. Mandag ble han pågrepet igjen, forteller etterforskningsleder Rune Strømsvåg ved Vågsbygd politistasjon. Tirsdag ettermiddag ble 29-åringen fremstilt for varetektsfengsling, og skal nå sitte fire uker i varetekt. Problemet for politiet er fortsatt mangelen på ledige fengselsplasser.

29-åringen begikk for øvrig de siste straffbare forholdene i prøvetiden for en dom fra i fjor.

Ventet på nye forhold

- Vi regnet med at det ikke ville ta lang tid før 29-åringen var i gang igjen med kriminell virksomhet, sier overbetjent Rune Strømsvåg. Foto: Jon Anders Skau

— Vi regnet med at det ikke ville ta lang tid før 29-åringen var i gang igjen med kriminell virksomhet. Søndag stjal han en båt i Auglandsbukta. Det var denne båten han gikk på grunn med ved Bragdøya, og det var i denne båten han ble pågrepet mandag. Spørsmålet er bare om det er plass til ham, eller om vi må sette fri en annen person for å få 29-åringen i fengsel igjen, sier Strømsvåg.

Reaksjoner

Det har skapt reaksjoner at det offentlige har betalt over 180.000 kroner i husleie for en tom leilighet som den kriminelle 33-åringen har disponert i Briggveien borettslag. Leiligheten eies av Kristiansand kommune. Tirsdag ettermiddag skrev Vidar Kleppe, gruppeleder for Demokratene i bystyret, en e-post til helse- og sosialdirektør Lars Dahlen. Kleppe viser til at borettslaget har henvendt seg til kommunen flere ganger.

Ber om løsning

I mailen skriver Kleppe blant annet at "i slike tilfeller som dette, må det være en viktig kommunal oppgave å finne en sikrere og bedre boløsning – gjerne med tilsyn – overfor 33-åringen som nå sprer frykt og skaper uro i Briggveien borettslag. Jeg ber derfor om en rask tilbakemelding på hvilke konkrete løsninger – du som helse-og sosialdirektør og din etat – vil foreta dere i denne saken for å finne en løsning som alle parter i fremtiden kan "leve med".

— Det må antakelig være andre som har langt bedre behov for denne leiligheten enn 33-åringen, sier Kleppe i en kommentar til Fædrelandsvennen.

Leiligheten i Briggveien har stått tom i 57 av de siste 72 månedene.

Det er Nav som betaler husleien for 33-åringen. Den er på vel 3188 kroner per måned pluss strøm.