Anine og Ronny Vatne hadde lagret mye i kjelleren. Slik så det ut etter at vannet fosset inn. Foto: Anine Vatne

– Vi samlet familie og venner og bar opp alt som var tørt. Fra klokka 02 til klokka 16 ble det rydding, sier Anine Vatne (24).

Det var leieboeren deres som kom hjem på natta og så at hele kjelleren var fylt med nesten en halv meter vann. Han varslet Ronny Vatne (23), som ringte forsikringsselskapet med en gang.

Slik så det ut i leiligheten natt til julaften. Foto: Anine Vatne

– De var heldigvis veldig hjelpsomme midt på natten. En bil fra Septikservice kom og pumpet opp en del av vannet. I tillegg kom Hauge maskin med en gravemaskin og gravde ei grøft utenfor slik at ikke det skulle komme inn enda mer vann, forteller Ronny.

Store vannskader

I kjelleren på huset deres i Eiken er det både lagerrom og leilighet. Sistnevnte leies ut møblert, så det var ekteparets møbler som ble stående under vann.

– Alt jeg tok med da jeg flyttet hjemmefra sto i kjelleren. Mye av det er ødelagt, forteller Anine.

– Det ser ikke greit ut i kjelleren nå. Vi har mye som er ødelagt av vannet, sier Ronny.

Søvnløs natt

Det unge ekteparet har bodd i huset, som er bygget i 2011, siden juli i fjor. Vannet hadde fosset ned fra skogen bak huset og kommet inn mellom gulvet og veggen.

– Nå må det nok dreneres bedre rundt huset, og veggene må fikses. Men det ser ut som forsikringen dekker det aller meste, forteller Ronny.

Egentlig skulle ekteparet ha juleselskap hjemme hos seg på julaften.

– Det ble ei søvnløs natt og en hard julaften. Vi hadde invitert gjester og skulle feire her. Men det endte med at mamma stekte kalkunen. Ronnys foreldre laget pinnekjøtt, og vi feiret sammen hos dem, sier Anine.

Takker for hjelpen

Sammen ønsker de å sende en stor takk til alle som hjalp dem på julaften.

Leiligheten ble oversvømt av nesten en halv meter vann. Foto: Anine Vatne

– Både septikbilen og gravemaskinen kom kjapt og førerne var veldig hjelpsomme. Tommy Hauge var her i fem timer og gravde på selveste julaften. Det samme var familie og venner som hjalp oss med å bære opp alle tingene vi hadde i kjelleren. Alle stilte opp grytidlig på julaften. Det setter vi veldig stor pris på, sier Ronny.– Vi glemmer nok ikke denne julaften med det første, avslutter Anine.

Enorme mengder nedbør

Brannvesenet hadde julaften fire-fem oppdrag i forbindelse med mye nedbør.

– Vi har lenset litt i et par kjellere, i utgangspunktet i Kristiansand-området. Årsaken var enorme mengder nedbør, sier Kjell Christian Knarvik, alarmsentraloperatør ved 110-sentralen i Agder.

Knarvik kan trygt konstatere at det kom mye nedbør, for han har nemlig en målestasjon i samme bygg som 110-sentralen i Arendal.

– Vi målte selv 41 millimeter i går formiddag, sier han.

Knarvik utelukker ikke at de lokale brannvesenene kan ha vært ute på lenseoppdrag som ikke 110-sentralen er varslet om.