KRISTIANSAND: Et nytt fengsel i Agder kan gi 300 nye soningsplasser og omtrent like mange arbeidsplasser. Både Vennesla og Evje er aktuelle steder.

Mens lokalpolitikerne har regnet det for sikkert at det kommer et eller to nye fengsler, varsler Høyre og Frp at de nå vil ha en helhetlig plan før de vil være med å gi fengsel i Agder.

Dagens fengsel i Kristiansand ligger på toppen av politihuset og er gammelt og nedslitt. Tidligere justisminister Grete Faremo lovde nytt fengsel i Agder, men nå vil den nye regjeringen ha en total gjennomgang av behovet for nye fengsler før landsdelen får nytt fengsel. Foto: Jon Anders Skau

— Vi vil ha en helhetlig plan for hvordan dette skal gjøres, for det å bygge fengsler i Norge i dag, er kostnadskrevende. I Halden kostet det en milliard. Og vi kan ikke bygge ut kapasitet før vi har godt gjennomarbeide planer, sier Anders Werp (H), nestleder i justiskomiteen.

Flertall

Uenigheten om fengsel i Agder kom fram da Stortingets justiskomité skulle behandle forandringer i statsbudsjettet.

Flertallet i komiteen (Ap, KrF, Sp) ville gå videre med den forrige regjeringens planer om et eller to nye fengsler i Agder. Regjeringspartiene leverte derimot en merknad der de skriver at fengselskapasiteten økes generelt "eksempelvis i region sør og Agderfylkene".

— Vi vet veldig godt om behovet i Agder og region sør og derfor tar vi det med, for å synliggjøre at vi er kjent med det. Men vi vil ikke konkludere før vi har hatt en politisk prosess, sier Anders Werp.

Det er ikke godt nok for Kari Henriksen (Ap), som også sitter i justiskomiteen.

— Dette sår stor tvil om regjeringen fortsatt ønsker å bygge fengsel i Agder. Det har vært tverrpolitisk enighet på Sørlandsbenken om at vi trenger et fengsel, men nå skaper regjeringspartiene usikkerhet.

Garanti

Kari Henriksen kommer til å be justisminister Anders Anundsen om å svare på hva regjeringen egentlig mener.

— Regjeringen viser manglende handlekraft, og det viser at Høyre, Frp og KrF fra Sørlandet ikke har gjennomslag i egen regjering, stikk i strid med hva de sa i valgkampen. Jeg spør meg hvordan de skal følge opp arbeidet med å gjennomføre en av de viktigste sakene, nemlig å få bort soningskøene, sier Kari Henriksen.

— Werp mener at de er fullt klar over behovet, men at de vil ha en helhetlig plan?

— Det foreligger utredning med en anbefaling. En ny gjennomgang er unødvendig og betyr utsettelse. Det viser at regjeringen ikke er opptatt av å få ned soningskøene. Det er forunderlig at de har en slik holdning på store utfordringer som å få bygd ut fengsel.

Ikke tilbaketog

Andre nestleder i justiskomiteen, Kjell Ingolf Ropstad (KrF), velger å tolke regjeringspartiene som at de fortsatt ønsker å bygge fengsel.

Åse Michaelsen (Frp) mener Kari Henriksen tolker regjeringen i verste mening.

— Jeg deler ikke Kari Henriksens engstelse. Alle vet at det er et behov i Agder og at vi ikke kan utvide de fengslene vi har. Men vi trenger å se den samlede kapasiteten under ett, sier Michaelsen som mener at utbygging av fengsler også henger sammen med politireformen.

Hun viser til at tidligere justisminister Grete Faremo heller ikke la fram en framdriftsplan for når et nytt fengsel skulle komme.

— Og de satt med flertall i åtte år, og kunne ha gjennomført dette om de ville.