KRISTIANSAND: — Jeg er veldig glad, men tar ingenting for gitt. Det ser ut som om Høyre får to i Vest-Agder. Det betyr mye, sa Norunn Tveiten Benestad, andrekandidaten til Høyre, som har gjort politisk kometkarriere. Inntil for to år siden var hun nesten ukjent også i lokalpolitikken.

HOS FÆDRELANDSVENNEN: De stilte til samtale med politisk redaktør Vidar Udjus i Fvns studio på Fiskåtangen. Fra venstre: Hans Fr. Grøvan (KrF), Hans Antonsen (V), Birte Simonsen (MDG), Åse Michaelsen (Frp), Alf Holmelid (AV), Norunn Tveiten Benestad (H) og Kari Henriksen (Ap) og Tor Jørgen Tjørhom (Sp). Foto: Tore André Baardsen

Åse Michaelsen fra Frp var strålende fornøyd, tross kraftig tilbakegang. Hun fokuserer på at en blå landsdel får en blå eller borgerlig regjering, og at det vil bety gjennomslag for Sørlandet.

Skal levere

Hans Fredrik Grøvan fra KrF var inne på det samme. KrF har gått tilbake ett drøyt prosentpoeng, og hovedsakelig har partiet mistet velgere til De Kristne.

— Ja, vi merker dem. Men nå skal vi levere resultater i et flertall, og i politikken er det gjennomslag som teller, sa Grøvan.

Hans Antonsen fra Venstre var kveldens gladeste, siden han rundt klokka 22.00 lå an til å komme inn på utjevning. Han sa han var strålende fornøyd. Også han poengterte at Sørlandet nå skal få gjennomslag. Han sa rett ut at det vil komme statsråder fra Agder.

Senere på kvelden var Antonsen ute igjen. Kanskje får han bruk for dette som han sa i tillegg:

— Hvis ikke jeg kommer inn nå, vil jeg nok sture en dag eller to, sa Antonsen. Grimstadordføreren kan sin Terje vigen.

Ap fornøyd

Kari Henriksen, Ap, nektet å være misfornøyd mandag kveld. Hun mener 23/24 prosent er et knallresultat etter åtte år i regjering. Hun mener Ap har drevet god valgkamp og at resultatet lokalt egentlig er formidabelt.

Skuffet var Alf holmelid. Han tviholdt på at han ikke tenkte mest på seg selv, men på partiet. Holmelid gruer seg til et kraftig høyredreiet storting, og sier SV trengs for å snakke miljø og solidaritet. SV vaket over og under sperregrensen under debatten, og viktigst for Holmelid var nasjonale tall. At han selv ryker ut, mener han er mindre viktig.

Birte fornøyd

Birte Simonsen i De Grønne har aldri tenkt på Stortinget, men de siste ukene har meningsmålingene tvunget henne til det. Hun var ikke skuffet mandag kveld. Derimot gleder hun seg over ett mandat fra Oslo, og 1,3 prosent i Kristiansand.

— Det er faktisk en tidobling av antall stemmer i Kristiansand. Dette lover godt for neste lokalvalg, sa hun.

Debattleder Vidar Udjus forsøkte å få de borgerlige til å snakke om regjeringsforhandlinger. Ingen av dem kom med noe nytt der. Alle fire skal sette seg sammen og snakke, og alle fire partiene lover å få til en borgerlig regjering.

— For KrF vil dette gi resultater, etter åtte år med ørkenvandring, sa Hans Fr. Grøvan.

Frps Åse Michaelsen sa at Frp og de andre sikkert har et par merkesaker de nekter å gi seg på, men hun omtalte seg som en allianse-kvinne og mener de fire partiene kommer til å bli enige. Hun advarte mot spill. Det samme gjorde Hans Antonsen.