KRISTIANSAND: — Nordmenn velger seg gjerne charterferier til Syden for å få solgaranti. Denne sommeren har de sett de at de kan få det her også, sier Heidi Sørvig, leder for Visit Sørlandet.

Selv om hun ikke vil legge sommeren 2013 på hylla helt ennå, er høysesongen for norske turister helt klart på hell. Sørvig er overbevist om at feriegjestene som har valgt Sørlandet i år, vil dra hjem med gode minner i bagasjen.

Godt grunnlag

— Vi har lagt et veldig godt grunnlag for neste år. De har virkelig fått sett landsdelen på sitt aller beste, og da drar forhåpentligvis hjem og skryter av Sørlandet til venner og kjente, sier Sørvig.

Ifølge værstatistikere og meteorologer, må vi tilbake til 2006 for å finne en sommer med like mange sammenhengende dager med sol. Det har ført til at mange nordmenn har valgt å feriere i utlandet de siste årene.

— Vi så at charterflyene var fullbooket før sommeren, så vi vet at mange nordmenn har valgt ikke å feriere i Norge i år. Derfor var det viktig at vi fikk en sommer med godt vær nå. Denne sommeren trengte Sørlandet som feriedestinasjon, sier Sørvig.

Fulle hus

Hun sier campingplasser og feriesentre i hele landsdelen har meldt om fulle hus.

— De har hatt en veldig god sommer. Så er det litt mer variert med hotellene, men der venter vi på endelige tall. Det vi imidlertid vet er at 60 prosent av feriegjestene i landsdelen bor hos venner og bekjente, eller andre ikke-kommersielle steder. Så akkurat hvor mange besøkende vi har hatt her, er vanskelige å måle, påpeker Sørvig.

Hun minner imidlertid om at det fremdeles ventes et stort innrykk av turister i regionen.

— Rushet av utenlandske turister kommer nå, de starter ferien sin i august. I løpet av den neste måneden vil vi få besøk av mange nederlendere, dansker og tyskere, i tillegg til andre europeere, sier Sørvig.

Ikke rekord

Sjef for Gjestehavna i Kristiansand, Klaus Kristensen, melder om en 10 prosent vekst fra i fjor.

— Det har vært en flott sommer, med cirka 4300 overnattingsdøgn. Det er riktignok ikke like høyt som rekordåret 1996, da antall døgn var 4700, men det har vært høy aktivitet i havna, sier Kristensen.

Også Hennig-Olsen is har hatt en sterk sommer.

— Det har rett og slett vært knallbra. Vi har en vekst på cirka 25 prosent fra i fjor, sier Paal Hennig-Olsen

Han tror likevel ikke det er nok til å slå knallåret 2006, men sier issalget skyter til værs med en gang finværet kommer.

— Vi har vel solgt rundt fire millioner liter is. Juli-omsetningen har vært på cirka 140 millioner kroner, så det blir et godt år, sier Hennig-Olsen.