MARNARDAL : — Jeg slår ikke alarm riktig ennå, men det hadde vært veldig fint med litt regn snart, sier Ivar Eikeland.

Han driver med melkeproduksjon på Hesså i Marnardal, og har kyr som er avhengig av grønt og friskt gress.

— Jeg har en del fôr igjen fra i fjor, så jeg har heldigvis litt å gå på. Dessuten ser det ut til at vi får litt regn den neste uka, så da skal vi klare oss fint. Men hadde de bare meldt tørt og varmt vær framover, så måtte jeg ha funnet fram det gamle vannanlegget, sier Eikeland.

Krise på vestlandet

Avisen Nationen skrev tirsdag om frykt for kjøttmangel i landet, etter en svært dårlig sesong for bøndene i Rogaland. Etter frost og insektangrep på store deler av avlingene på Jæren tidligere i vår, har bortimot 33.000 mål dyrket mark blitt skadet i det området. Det har fått leder for Norsk bonde - og småbrukarlag, Merete Furuberg, til å slå alarm.

— Jeg har snakket med bønder som bare har fått ti prosent av den gressavlingen de pleier å få, sier hun til Nationen.

Birte Usland.

Ifølge Furuberg har bønder i nesten alle regioner i landet varslet tidlig nedslakting av kyr, etter frost, tørke og flom. Leder for Vest-Agder bondelag, Birte Usland , mener mange bønder på Sørlandet har kommet for sent i gang med å vanne denne sommeren.— Det koster en del å vanne, og det krever en del jobbing, så mange velger å vente for å se an været. Men når vi har hatt det så tørt og varmt som det har vært her den siste tiden, så koster det gjerne mer ikke å vanne, sier Usland.

Tøff vinter og vår

Hun oppsummerer året som krevende.

— Vi har vært gjennom en tøff vinter og vår. Ifølge min far, som måler slikt, har det vært tre ganger så mye regn i vår enn hva det pleier å være. Vi har gått fra vått vær i juni, til en lang periode med tørt og varmt vær i juli. Det fører til krevende tider for bonden, sier Usland.

Nestleder i Vest-Agder bonde - og småbrukarlag, Kurt Stanley Olsen, mener situasjonen på Sørlandet likevel ser langt lysere ut enn i vest.

— Det har vært litt opp og ned her. Langs kysten har de hatt litt problemer etter isbrann (skade på planteveksten ved skiftende mildvær og frost tidlig om våren, journ.anm) i vinter, noe som har hindret veksten, men i innlandet ser det ut til å ha gått fint, sier Olsen.

Timing viktig

Han er sauebonde i Lindesnes, og tok første slåtten for 14 dager siden.

— For min egen del ser årets sesong bra ut. Men de som nylig tok første slåtten, vil få problemer med brunsvidd gress. Da er jordskorpa helt tørr, noe som gjør at det ikke vil gro noe særlig, og får man bare to avlinger, så sliter man, sier Olsen.

- Hvorfor er situasjonen en annen i Rogaland?

— Det var noen udyr som tok knekken på røttene i gresset der, det hadde noe med fukten å gjøre. Det har vi ikke hatt her. I Rogaland måtte de til i juni for å ta vårronna, og da er det mange som sliter, svarer Olsen.

Fortsatt mye tørt vær

— Det går noen byger hist og pist, men det er ikke snakk om de store mengdene og det er veldig lokalt, sier Bente Wahl, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk Institutt.

Ifølge meteorologen er det først på lørdag at det ser ut å komme regn over Sørlandet.

— Prognosene nå viser at det kommer et lavtrykk inn fra Skottland som gir mye regn natt til lørdag og utover dagen. Men det er veldig usikkert, det kan snu igjen også, sier Wahl.

Fortsatt norske jordbær

JORDBÆRBONDE: Terje Haraldstad dyrker jordbær og isbergsalat på Finsland. Her står han med ferske Florence-bær, klare til å kjøres ut i butikkene. - Sesongen er ikke over ennå. Jeg leverer jordbær i minst to uker til, sier Haraldstad. Foto: Tore André Baardsen

Jordbærbonde Terje Haraldstad lover norske jordbær i minst to uker til.— Jeg har sett at mediene har rapportert om at det er slutt på norsk jordbærsesong, men jordbærene jeg dyrker, kommer alltid sent, så her produserer vi i minst et par uker til, sier Haraldstad.

Han dyrker jordbær og isbergsalat på Finsland, og sier årets sesong har vært rimelig bra så langt.

— Jeg har god tilgang på vann, vi ligger rett ved elva, så vi slipper greit fra det tørre været. Men jordbærene trives ikke veldig godt når det blir 30 varmegrader. Da blir det hektiske dager og vanning hver dag. Sånn sett er det veldig fint å få litt overskyet vær framover nå, forklarer Haraldstad.