KRISTIANSAND: — Etter responsen å dømme er det tydeligvis en del som har ergret seg over dårlig mobildekning i den nye tunnelen, sier Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen, som la ut nyheten på Facebook der han fikk så mange kommentarer, tommeltotter og likes at han kunne startet et eget nettforum.

Torsdag bekrefter Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen at tunnelen til Vågsbygd kommer på lufta torsdag eller fredag.

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. Foto: Telenor

For noen telefoner har det vært dekningsproblemer i de fem nye tunnelene på E 18 mellom Lillesand og Kristiansand. Der er nytt utstyr også installert nå, slik at problemene der skal være i orden i løpet av kort tid, sier han.Tunnelen nærmest Sørlandssenteret får full drift fredag.

Den midtre delen kommer i drift senest 6. desember.

— Den nordligste delen bliridriftsatt neste uke eller så snart NetCom er ferdig med installeringen. Dettefordi de her koordinerer for oss begge, opplyser Bjørn Amundsen i Telenor.

Tok opp problemet

Varaordføreren i Kristiansand bruker Vågsbygdporten på vei hjem til Flekkerøy, og er ikke den eneste som har mistet kontakt med omverdenen i den nyåpnede tunnelen.

Og Lillesands ordfører Arne Thomassen kjører hyppig i tunnelene på nye E 18. I møte med det interkommunale forumet DDA, Det Digitale Distriktsagder, tok de opp problemene.

— Vi har halvårlige møter med DDA der ordførerne i Knutepunkt Sørlandet møter Det Digitale Distriktsagder sammen med teleoperatørene, og diskuterer dekning på telefoni og bredbånd, forteller Jørgen Kristiansen.

— Først en times fellesmøte, deretter kommunevis. Da tok jeg opp problemet med mobildekningen i Vågsbygdporten, forteller han.

Kristiansen tok også opp dårlig dekning for mobil og internett i Randesund, etter at saken ble diskutert i formannskapet i Kristiansand i september.

— Der måtte altså en far bruke 20.000 kroner på satellittutstyr for at sønnen skulle få tilgang på nett. Og slik kan vi ikke ha det i Kristiansand, sier Kristiansen.

Men der har ikke operatørene noen løsning ennå.

— Dette er en bydel som ikke har god nok dekning for mobil og nett, slår han fast.

Telenor bygger

Dekningsdirektøren i Telenor beklager problemene i Vågsbygdporten, som forklares med at det opprinnelig var problemer med nødsambandet i tunnelen.

— Nå er det problemet løst, og hvis det ikke allerede er installert, så installerer vi i disse dager nett for 3G og gsm, forteller han.

Etter at varaordfører Jørgen Kristiansen tok opp mobildekningen i Vågsbygdporten, skal alt være i orden i løpet av de nærmeste dagene. Foto: arkiv

Mange ordførere

Bjørn Amundsen forteller at selskapet investerer 4 til 4,5 milliarder kroner i Norge i år, mye i mobilnettet.

— Det er ikke mange norske selskaper som gjør så store investeringer i Norge, sett bort fra offshorenæringen. Vi har mange tusen bygeprosjekter og et tresifferet antall tunneler som skal oppgraderes, sier han.

— Er det mange ordfører og varaordførere, stortingspolitikere og statsråder på døra hos deg som vil ha bedre dekning hjemme hos seg?

— Ja. Denne uka har jeg vel møtt mellom 20 og 25 stykker, sier han og legger til at hvis de skulle bli fornøyd, så har han nok bygd for mye.

Krevende

Telenordirektøren påpeker at Norge er et krevende land å bygge ut mobilnettet i.

— For å si det slik: Det er investert og kommer til å bli investert enorme summer i Agder. Ikke minst på grunn av DDA. Men det er et krevende område å bygge ut. Ikke minst på grunn av høydeforskjeller og typografi vil hver utbygging dekke små områder. Og for å sette det på spissen: I enkelte områder er det jo flere ville dyr enn det er mennesker. Dette handler også om å ta samfunnsansvar, men å få en økonomisk balanse kan være utfordrende. Ta veien fra Arendal til Tronstad; Bortsett fra Evje er det jo ikke mange metropoler på veien der. Men det er mobildekning hele veien, sier Amundsen og påpeker at den mobile datatrafikken i Norge har økt med 70 prosent det siste året, samtidig som prisene blir lavere.

— Norge er fem millioner mennesker, ikke 50. Men landet er langstrakt. Det er et komplisert land å forsvare en fornuftig økonomisk utbygging i, sier Amundsen.