AGDER: Ifølge tiltalen, som statsadvokatene i Rogaland har tatt ut, skal den suspenderte polititjenestemannen i desember 2000 meldt tyveri av sin bil og en henger i Oslo.

På hengeren stod det en uregistrert bil. Forsikringsselskapet If utbetalte politimannen 320.000 kroner i erstatning.

Ifølge tiltalen skal politimannen også ha skrevet et brev på politiets brevark og sendt til et ektepar og forsøkt å tvinge disse til å betale ham penger de angivelig skyldte.

Statsadvokatene mener å kunne føre bevis for at politimannen truet med at huset skulle bli tvangssolgt dersom pengene ikke ble betalt.

Falsk forklaring

Endelig mener påtalemyndigheten at den tiltalte forsøkte å påvirke en mann bosatt i Mosjøen til å forklare seg falskt i politiavhør.

Han skal angivelig ha instruert vitnet om å si at tilhengeren han ble avhørt om ikke tilhørte politimannen. Senere under avhøret sa vitnet at han hadde forklart seg uriktig.

Tiltalen inneholder også et punkt om falsk anmeldelse for tyveri av bil, henger og last.

Det er avsatt syv dager i juni måned til behandling av straffesaken mot politimannen. Saken blir behandlet i Lister tingrett. Den 52 år gamle politimannen har vært suspendert fra sin stilling siden påske i fjor.

Rogaland politidistrikt har hatt ansvaret for etterforskningen, og statsadvokatene i Rogaland har overtatt som settestatsadvokat. Aktor i saken er statsadvokat Tormod Haugnes.

Hevnaksjon

— Min klient nekter straffskyld, sier politimannens forsvarer, advokat Bjørgulv Rygnestad til fvn.no.

— Vi mener bestemt at det er uoverenstemmelser mellom den tiltalte og andre personer som har utløst saken, og at dette er en ren hevnaksjon mot politimannen. Uoverenstemmelsene dreier seg om reparasjon av en bil. Det kommer til å bli en omfattende sak, og fra vår side blir det også ekstra bevisføring i retten for å overbevise domstolen om at anklagene er uriktige, sier advokat Rygnestad.

— Vi har også anmodet om at en rekke nye vitner skal avhøres av politiet før saken kommer for retten, og venter på at disse avhørene skal bli gjennomført.

— Når det gjelder avhøret i Mosjøen mener vi at dette dreier seg om en helt annen henger enn den min klient eide, tilføyer advokaten.

Rygnestad fremholder at anklagene mot politimannen har vært en meget stor belastning for han og hans familie.