MÅ REDUSERE: Opp mot 20 ansatte mister jobber på Borgestadklinikken Loland. Tillitsvalgt Gro Berit Straum og klinikksjef Andreas Løge synes det er tøffe tider. Foto: Odd Inge R. Uleberg

VENNESLA: — Vi er vel litt lammet. Det er tøft å vite at gode kolleger vil miste jobben, sier koordinerende tillitsvalgt, Gro Berit Straum.

På et allmøte onsdag ettermiddag informerte administrerende direktør Jan Herman Rørvik i Borgestadklinikken Blå Kors, om at Helse Sørøst vil sende færre rusmisbrukere til behandlingssenteret på Loland. Antall plasser reduseres fra 45 til 32. Beskjeden var at mer enn ti årsverk da må vekk.

Ufaglærte går først

Ufaglærte og folk med lav formell kompetanse vil miste jobben først.

— Mellom 15 og 20 mennesker mister jobben. Selv om noen er ufaglærte, kan det bli snakk om noen av våre beste folk på miljøsiden. Det er så trist. Og litt uforståelig. Det er jo ikke akkurat mangel på rusmisbrukere. Vi har lange ventelister og ventetid på over ett år for å få plass, sier Straum.

Administrerende direktør Rørvik ser noe annerledes på det. Han mener den nye avtalen mellom Borgestadklinikken Loland og Helse Sørøst vil trygge og sikre driften i mange år fremover.

— Sykehusene sier de trenger 70 prosent av kapasiteten vår på Sørlandet. Da må vi redusere. Samtidig har vi fått en løpende avtale med Helse Sørøst, i stedet for anbudsavtale. Det gir forutsigbarhet langt framover i tid, og betyr at sykehusene satser på oss. Avtalen gir også økonomisk rom for endelig å bygge en ny avdeling, slik at vi får samlokalisert og effektvisert driften på Loland, sier Rørvik.

I dag har Loland to rehabiliteringsavdelinger som ligger 300 meter fra hverandre. Det krever betydelig ekstra bemanning.

Rørvik sier nedbemanningen er trist men nødvendig. Samtidig mener han nybygg og samlokalisering gir store fordeler for fremtiden - og at de nye avtalene med sykehusene faktisk gir grunn til optimisme på sikt.

— Det som skjer nå vil trygge og styrke Borgestadklinikken Loland i et langsiktig perspektiv, og jeg ser ikke bort fra at kapasiteten kan økes igjen i fremtiden, sier han.

Spesiell stemning

Akkurat det er ikke så lett å fokusere på for de 80 ansatte, fordelt på 60 årsverk, som skal inn i en tøff runde med oppsigelser. Klinikksjef Andreas Løge på Loland har tre uker igjen til han går av med pensjon:

— Min etterfølger får den vonde jobben med å si opp folk. Jeg må si det var overraskende informasjon å få at vi skal nedbemanne så kraftig, sier han.

Tilltisvalgt Gro Berit Straum snakker om en spesiell stemning på Øvrebøs største private arbeidsplass.

Lolandsheimen, som stedet kalles i dagligtale, har i dag to rehabiliteringsavdelinger med samlet 45 plasser. I tillegg er det en ettervernsavdeling med 15 plasser. Ettervernsavdelingen omfattes ikke at endringene som nå kommer.