MANDAL: – Jeg skal innrømme at det er vanskelig å finne forståelse for en streik som rammer en tredjepart på en slik måte, medgir pappa Rune Bjørvik.

Tirsdag ble streiken kraftig utvidet, og det fikk mange konsekvenser for tusenvis av familier landet over. Ved Kvisla barnehage i Mandal blir avdelingene stengt annen hver dag slik at foreldrene i alle fall skal ha et tilbud noen av dagene. Men for Bjørvik og kona hjelper ikke det. De har nemlig Eline på to år i en avdeling og Jesper på fem år i en annen avdeling.

HJEMME: Eline på to år er hjemme med pappa Rune Bjørvik mens ansatte i barnehagen streiker. Det skaper hodebry, særlig om streiken blir langvarig. Foto: Jarle R. Martinsen

– Dermed rammes vi hver dag, sier Bjørvik.Han jobber som it-ansatt i et firma i Oslo og skulle dratt av gårde mandag kveld. Men ettersom kona ikke kunne ta fri fra sykehusjobb, måtte han utsette avreise et døgn.

Satse på familie

– Resten av uka blir det å satse på besteforeldre og annen familie, forteller Bjørvik. Hva de skal gjøre om streiken blir langvarig, for eksempel fra neste uke av, aner han ikke.

– Nei, det betyr jo i så fall at vi må tære av ferie. Det er ikke akkurat stas, sier han.

Selv om han har forståelse for at det streikes for høyere lønn, synes han likevel at streikevåpenet bare skal brukes i særtilfeller. – Det blir spesielt merkelig når vi sammenligner oss med land som Spania og Hellas der folk virkelig sliter, sier han.

Sfo stengt

Også i Mandal var det stengte sfo-er ved alle barneskolene. Utenfor Furulunden skole stod en skokk foreldre og annen familie og ventet på elevene som ikke hadde pass etter skoleslutt.

– Jeg synes det er flott å kunne trå til. Jeg har jo tid også, sier Frithjof Hageland. Han ventet på barnebarnet til samboeren.

De streikende hadde gitt dispensasjon til at sfo ved Skriverhagen skole var åpen, der elever med tilpassede behov går.

170 i streik

Vel 170 personer var i streik i Mandal etter opptrappingen. Fra og med tirsdag ble Mandalshallen, svømmehallen og biblioteket stengt.

De kommunale barnehagene er bare delvis åpne og det til redusert tid. Også et stort antall kommunale renholdere var i streik.