VENNESLA: — En stor ære. En slik tale er også en stor tillitserklæring, sier Emma Martinovic til fvn.no

Så viktig føler hun en 17. maitale er, at hun ikke greide å si ja med en gang. Hun måtte gå noen runder.

— Men etter en samtale med pappa, kom jeg til at jeg selvsagt må si ja, sier Martinovic til fvn.no

Spesielt i år

17. mai skal Norge feire den første nasjonaldag etter Utøya, og det ønsker 17. maikomiteen i Vennesla å ta på alvor.

Tradisjonelt er det vel noe eldre mann som holder slike taler. Leder for 17. maikomiteen, Tove Linda Høgstøl var aldri i tvil om at noe spesielt måtte skje i år.

— Vi ønsket en yngre person, gjerne en kvinne. Etter å ha diskutert litt, var det lett å velge Emma. Hun er politisk engasjert. Dessuten har hun en helt spesiell historie, som er naturlig at vi tar fram på nasjonaldagen akkurat i år, sier Høgstøl.

Emma, som også er fylkesleder i Vest-Agder AUF, sier hun kommer til å be folk om å huske ofre og etterlatte fra Utøya. Samtidig vil hun trekke paralleller fra 22. juli som en av de verste dager Norge har opplevd, til 17. mai som en av de beste dagene.

Det nye Norge

— Det må ikke bli for mørkt og trist. Jeg er ung jente, jeg kom til Norge som flyktning fra Bosnia seks år gammel og jeg har opplevd Utøya. Jeg representerer vel på mange vis det nye og mangfoldige Norge. Fremtiden. Fint at Vennesla ønsker å fokusere på det, sier hun.

Emma Martinovic synes 17. mai er stort, og sier nasjonaldagen markerer det aller beste med Norge.

17. mai i Vennesla skal ellers foregå på tradisjonelt vis. Dagen åpner med kransnedleggelse ved bautaen over falne ved Vennesla kirke. Deretter barnetog og formiddagsarrangement på idrettsplassen. På ettermiddagen blir det folketog og nytt arrangement på idrettsplassen. Det er da Emma skal tale.

Ny konsert

På kvelden blir det et nytt opplegg i år, en egen ungdomskonsert. Hovedperson der blir Venneslas "sjefsrapper", Kenneth Aadnesen. Også en rekke andre lokale band og sangere skal delta. Kvelden avsluttes med fyrverkeri på Moseidstranda.