KRISTIANSAND: — Like etter valget tok de borgerlige til ordet for en utvidelse av skjenketidene. En mer liberal skjenkepolitikk vil ødelegge den positive utviklingen, sier Henriksen.

I går skrev Fædrelandsvennen at rusbruken blant ungdomsskoleelevene i Kristiansand er mindre enn noen gang tidligere. For første gang siden 1994 har under halvparten av tiendeklassingene i byen drukket alkohol en eller flere ganger.

— Viktig med sammenheng

Henriksen er fornøyd med utviklingen og mener den henger sammen med Kristiansands helhetlige ruspolitikk.

— Det er svært viktig å se ting i sammenheng. Arbeidet som er gjort i Kristiansand er unikt i Norge. Dersom de borgerlige tar ut enkeltelementer av den planen vil det få konsekvenser for den nedgangen vi har sett.

Hun mener en restriktiv skjenkepolitikk gir svært viktige signaler til de unge.

— Jeg mener det er viktig at man følger opp det forebyggende perspektiv også overfor den voksne del avbefolkningen, altså foreldrene og andre rollemodeller, sier Henriksen.

Holdningsskapende arbeid

I rusvaneundersøkelsen går det frem at en stor majoritet av ungdommen vet om foreldrene synes det er greit at barna drikker. 82 prosent av elevene har svart at de ikke får lov til å drikke.

Henriksen mener at det langsiktige holdningsskapende arbeidet som er gjort i Kristiansand er deler av årsaken til den synkende rusbruken blant ungdom.

Undersøkelsen viser også at kun 28 av 1083 elever har prøvd andre rusmidler enn alkohol og cannabis. I denne gruppen er det også flere elever som har vært innblandet i kriminalitet som hærverk, tyveri og vold mot andre.

— Det er en gruppe elever som har utfordringer. Det er viktig å finne frem til disse elevene på et tidlig tidspunkt, slik at de kan fullføre utdanning og komme ut i arbeidslivet. Her mener jeg det er viktig å ha fokus på hele familien, sier Henriksen.

Blir avfeid av Høyre

Gruppeleder i Høyre, Hans Otto Lund, avviser at de borgerlige er i ferd med å pulverisere rusarbeidet.

— Flertallskonstellasjonen er enig om at skjenketidene ikke skal endres i denne perioden. Den eneste liberaliseringen vi ønsker er at det bør kunne skjenkes alkohol på Sørlandssenteret. Vi mener det er viktig å sidestille senteret med Kvadraturen. Hva er forskjellen mellom å reise til Kvadraturen og ta en øl og reise til Sørlandssenteret og gjøre det samme? Jeg kan overhodet ikke skjønne at det vil få noen konsekvenser for rusbruken blant unge, sier Lund.

Han avviser at de styrende partiene ikke ser helheten i ruspolitikken i Kristiansand.

— Vi er veldig opptatt av helheten. Dette er jo ikke bare helsepolitikk, men også næringspolitikk, sier Lund.

Viktig med forebygging

Lund er i likhet med Henriksen opptatt av å videreføre det forebyggende arbeidet på barnehager, skoler og blant foreldre.

— Det er viktig å ansvarliggjøre foreldrene. Jeg vil påstå at vi er mye mer fremoverlent enn de sosialistiske partiene når det gjelder forebygging, blant annet fordi vi har involvert frivillige organisasjoner. Det er nettopp disse som har vist seg å kunne ha en stor betydning i forebyggingsarbeidet, sier Lund.