KRISTIANSAND: — Konkurransen om studieplass blir hardere, men det er fremdeles ganske greit å få plass på en rekke spennende studier, sier studiedirektør Bjørn J. Monstad ved Universitetet i Agder.

5932 søkere har fått tilbud om studieplass ved UiA ved hovedopptaket 20. juli, og dette er 259 flere enn ved hovedopptaket for et år siden. Tall fra Samordna opptak (SO) viser at det er sendt ut nærmere 4 900 flere tilbud i år enn i fjor, noe som tilsvarer en økning på 6,5 prosent.

— Av i alt ca 115 000 søkere, er ca 93 500 kvalifiserte for opptak til minst ett studium. 79 400 kvalifiserte søkere har fått tilbud om studieplass gjennom SO, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Vanskeligere

Ved UiA fører den økte pågangen til at rundt 10 studier er blitt lukket siden i fjor. Det betyr at alle kvalifiserte søkere ikke lenger får tilbud om studieplass, men at det settes et minste-karakterkrav. I tillegg til dette er karakterkravene skjerpet på en rekke studier som har vært lukket tidligere, melder UiA i en pressemelding.

— Nå er det viktig å presisere at tallene som presenteres her kommer fra Hovedopptaket, både i Samordna opptak og UiAs lokale opptak. Framover mot studiestart blir det gjort flere opptak, studieplasser blir fylt opp også etter at semesteret er kommet i gang. Dermed vil trolig alle tallene endre seg fram mot de endelige tallene som først foreligger når alle studenter er behørig registrert i oktober, heter det videre.

Universitetet forklarer at veksten i søkere til UiA, som er på 19 prosent til Samordna opptak, gjør at det blir vanskeligere å komme inn på flere studier enn før. UiA har ikke kapasitet til å ta imot alle som ønsker seg hit.