MANDAL/KRISTIANSAND/LILLESAND/ARENDAL: — Jeg må nok legge mesteparten av skylden på været, det har vært en treg start på sesongen, sier Olav Neset, daglig leder i Mandal gjestehavn.

Fædrelandsvennen har snakket gjestehavnene i Mandal, Kristiansand, Lillesand og Arendal. Neset forteller at Mandal ikke nådde det han kaller for "normal sommertrafikk" før søndag for en uke siden. I Arendal er derimot tonen en helt annen.

— Vi har hatt en bedre juni enn før, også juli ser ut til å gå veldig bra, sier Jan Mitchell som driver Arendal gjestehavn.

Trekker østover

Tendensen er at båtfolket velger å legge til kai desto lengre øst på Sørlandet de kommer. Neset i Mandal tror at grunnen til den dårlige starten er fordi vestlendinger helst vil unngå å kjøre rundt Lista i dårlig vær og mye vind.

— Vær og vind betyr en del, men nå har det bedret seg. Fra kontoret mitt kan jeg se en jevn strøm med båter kjøre langs kysten, sier han og er optimist i forhold til resten av sesongen.

Finn Lorentzen som driver gjestehavna i Lillesand forteller om en nesten stappfull gjestehavn etter en litt treg start på sesongen. Han bekrefter teorien til Neset om at det ikke er så mange vestlendinger som i fjor.

— I fjor var det mange vestlendinger som rømte fra dårlig vær, men i år er det flest østlendinger, sier han og forteller at de aller fleste er innom et par dager for å nyte været og byen eller for å ta en tur i Dyreparken.

Klaus Kristensen, daglig leder i Kristiansand gjestehavn forteller også om en dårlig start på sesongen, men at juli har gjort opp for tapet i den første sommermåneden.

— Nå har vi god trafikk, man ser at fellesferien har begynt for å si det sånn. I fellesferien er folk i båtene sine nesten uansett vær, sier han og forteller at båtfolket gjerne blir der i to til tre dager før de drar videre.

Mange gjengangere

Alle forteller om flere kjenninger som har sine faste stopp langs sjøen og stikker innom gjestehavnene år etter år. Alt fra pensjonister som nyter livet i en stor luksusbåt til mindre båter og småbarnsfamilier på tur.

— Akkurat nå er det flest nordmenn på grunn av ferien. Utlendingene er mest synlige i midten av juni og august, forteller Mitchell i Arendal som har hatt alt fra hollendere, tyskere, dansker og svensker i havna si.

Vanligvis skal disse nordover i motsetning til nordmenn som trekker sørover.

— Jeg har til og med hatt besøk fra Mørekysten, sier Mitchell og forteller at det nå er grunnlaget blir lagt for resten av sesongen.

Politiet merker sommertrafikken

Antallet kontroller til sjøs tredoblet seg på to uker.

— Det begynner rolig, så merker vi at det i juli blir skikkelig trøkk, sier politibetjent ved politibåten i Arendal, Torbjørn Trommestad.

Han forteller at politiet ikke er mer aktive til sjøs enn de var for to uker siden, men årsaken er at trafikken øker. Han ser mange turister på sjøen, men de fleste politiet stopper er lokale fra nærområdet.

I uke 25 kontrollerte politiet i Agder 72 båter, det ble gitt ut ti forenklede forelegg og bare én person ble anmeldt. To uker senere, i uke 27, har politiet gjennomført 223 kontroller og delt ut 28 forenklede forelegg. 14 av tilfellene førte til anmeldelse hvor de fleste var grunnet promille.

— Folk har ikke lyst til å kjøre i beruset tilstand på en mørk vei uten lys på bilen, men de tar sjansen på sjøen, sier Trommestad over tallene han får høre fra Fædrelandsvennen.

Selv om flere har blitt tatt forteller han at nesten alle av båtførere politiet møter er svært hyggelige.

— Vi driver mer opplysningsarbeid enn vi driver med bøtelegging. Det er ikke alle som er klar over hva de gjør på sjøen, så vi gjør båtførere oppmerksom på at de må ta hensyn til andre i området og holde seg innenfor regelverket, sier Trommestad.

- Herlig med båt

Familien Olsen fra Bergen har kjørt langs vestlandskysten i sin Princes 41 og har lagt to dager av ferien til Kristiansand.

— I dag skal vi i badeland, sier far og kaptein på båten, Trond Olsen, og kikker bort på sine to barn, Fredrik Lura Olsen og Tilde Olsen.

De er én av svært mange andre familier som legger sin fem uker lange sommerferie til sjøs. Familien er som trekkfugler, de drar til varmere strøk.

— Været bestemmer hvor vi drar og hvor lenge vi er på tur. Vi er jo fra Bergen så det skal ikke så mye til. Alt utenom regn er bra, sier han.

Selv om kapteinen er svært stolt over båten sin, er det noen i familien som kanskje er litt skeptiske til å legge store deler av ferien til sjøs. Kone og mor, Siren Olsen, sier at hun liker seg på sjøen, men kaia er aller best.

— Hun tar seg som regel av fenderne, mens jeg står ved roret. Det er herlig med båt, sier kaptein Olsen.

Er det én ting de savner i ferien, er det flere gjestehavner i Agder. Familien skulle gjerne sett at de kunne stoppe flere plasser på veien.

— I Aust- og Vest-Agder til sammen er det jo færre gjestehavner enn i Rogaland, eller Hordaland for den saks skyld, sier han.