BYGGENEKT: Det nye barnehagemuseet på Tveide i Birkenes står nesten ferdig. Tirsdag vedtok Fylkesmannen at byggetillatelsen er ugyldig. Til venstre står det gamle museumsbygget, som i dag brukes som barnehage. I august skal de fleste barna over i det nye bygget. Foto: Erlend Olsbu

BIRKENES: — Det er godt at noen endelig har sagt seg enig med oss. Dette vedtaket bør få konsekvenser. Kommunen bør ikke slippe unna med dette, sier Søren Nyhaven til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen møter Nyhaven på verandaen til Ragnar Høygilt på Tveide i Birkenes. I bakgrunnen står den nye museumsbarnehagen som etter planen skal tas i bruk til sommeren.

— Jeg er glad for Fylkesmannens vedtak, men er usikker hva på hva det innebærer. Bygget står der jo, sier Høygilt.

Nyhaven og Høygilt, som bor på hver sin side av nybygget til 12 millioner, har lenge kjempet mot byggeplanene, uten å vinne fram. Tirsdag i forrige uke vedtok Fylkesmannen at byggetillatelsen er ugyldig.

Etterbehandling

— En mønehøyde på over 9 meter kan ikke godkjennes uten at det foreligger en dispensasjon eller reguleringsplan. Det gjør det ikke i dette tilfellet og da måtte det gå slik, sa seniorrådgiver Gunnar Refsland hos Fylkesmannen i Aust-Agder tidligere i dag.

Han ønsket ikke å spekulere i mulige konsekvenser for utbygger eller kommune da Fædrelandsvennen omtalte vedtaket tidligere mandag ettermiddag. En mulig løsning kan være at bygget får en ettergodkjenning.

— En slik ettergodkjenning skal behandles som om bygget ikke er bygd, sa Refsland.

Godkjente ny søknad

Byggeplanene ble først godkjent av Birkenes kommune i januar 2011. Da planene senere ble endret sendte Stiftelsen Birkenes Bygdemuseum inn en ny byggesøknad, som ble godkjent av kommunen.

— Vi føler oss fullstendig overkjørt av kommunen i denne saken. Dette skulle gjennomføres, selv om planene ble endret underveis, sier Nyhaven.

I vedtaket skriver Fylkesmannen at de nye planene avviker vesentlig fra de gamle.

— Vi er nok litt uenige med Fylkesmannen om tolkningen av loven, men det kan godt være at vi har gjort en feil, sier byggesaksansvarlig Ivar Aanesland i Birkenes kommune.

BYGGENEKT: Det nye barnehagemuseet på Tveide i Birkenes står nesten ferdig. Tirsdag vedtok Fylkesmannen at byggetillatelsen er ugyldig. Til venstre står det gamle museumsbygget, som i dag brukes som barnehage. I august skal de fleste barna over i det nye bygget. Foto: Erlend Olsbu

— Dumt vedtak

Han stiller seg likevel kritisk til vedtaket.

— Det er et fryktelig dumt vedtak. Det opprinnelige forslaget, som Fylkesmannen godkjente, innebar et større bygg enn det som står der nå. Men nå må vi bare forholde oss til at vårt vedtak er kjent ugyldig. Det naturlige vil være å søke om dispensasjon fra kravet om makshøyde på ni meter. Og det er helt greit, sier Aanesland.

Han mener for øvrig at vedtaket fra Fylkesmannen ikke innebærer at klagerne har fått medhold.

— De klaget ikke på høyda. Fylkesmannen har pirket på en saksbehandlingsfeil hos oss. De sier at vi ikke har vært nøye nok, men det er ikke det samme som å gi klagerne medhold, sier han.

Frykter ikke riving

— De føler seg overkjørt av kommunen? Hva er din kommentar til det?

— Folk som klager og ikke får medhold vil alltid føle seg overkjørt. Det er bare sånn det er, sier Aanesland.

— Frykter du at bygget må rives?

— Det ser jeg ikke for meg. Det vil medføre store økonomiske konsekvenser for både kommune og eier. Jeg kan ikke innbille meg at politikerne vil gå inn for det, sier Aanesland.

Fortsetter byggingen

Da Fædrelandsvennen var på stedet mandag pågikk byggingen for fullt. Foreløpig er det ikke aktuelt med noen byggestopp.

— Vi har forholdt oss til kommunen og at det bare vare å sette i gang med bygging. At det lå inne en klage hos Fylkesmannen hadde vi helt glemt bort, sier Inger Birkeland Slågedal i Stiftelsen Birkenes Bygdemuseum.

Hun har vært den store pådriveren for prosjektet og har akkurat fått skummet gjennom vedtaket når Fædrelandsvennen snakker med henne.

— Jeg forstår det slik at det er høyden Fylkesmannen reagerer på. At det er en halv meter høyere enn tillatt. Jeg synes jo det er litt rart at det skal ta ett år å komme fram til dette, sier Slågedal.

32 barn har fått innvilget barnehageplass i den nye museumsbarnehagen, som etter planen åpner i august.