VENNESLA: Nå har Helsetilsynet reist tilsynssak. De gransker hendelsen med tanke på lovbrudd.

Vennesla legevakt innrømmer en feil vurdering, men vil ikke si hva denne består i.

Mannen (48) fikk kraftige brystsmerter utover kvelden 12. november i fjor. Han og kona tok kontakt med Vennesla legevakt. Her ble han møtt av en sykepleier med beskjed om at kontoret skulle stenge.

Vennesla og Iveland legevakt har åpningstid alle dager klokka 08-23. Nattestid overføres ansvaret til legevakten i Kristiansand.

Legevakten rekvirerte ikke sykebil og øyeblikkelig hjelp, men ba mannen henvende seg til legevakten i Kristiansand.

Fædrelandsvennen er kjent med at kona kjørte sin mann mot byen. I bilen på vei til Kristiansand ble mannen mye dårligere.

Kona startet livreddende førstehjelp på ektemannen, veiledet av AMK-sentralen på telefon, inntil sykebilen kom. Livet sto ikke til å redde.

150 meter fra Vennesla legevakt er ambulansen i Vennesla stasjonert. En sentral del av saken er hvorfor ikke 48-åringen fikk tilbud om øyeblikkelig hjelp og ambulansetransport.

Helsetilsynet gransker

Fylkeslege Kristian Hagestad bekrefter at Helsetilsynet jobber med en tilsynssak knyttet til legevakten i Vennesla. De innhenter nå informasjon og gransker de faktiske forhold.

— Vi har funnet grunn til å starte en tilsynssak. Saken gjelder et dødsfall hos en pasient som ble sendt fra legevakten i Vennesla til Kristiansand, sier Hagestad til Fædrelandsvennen.

Saken, som har fått høy prioritet, er ventet ferdigbehandlet i løpet av én til to måneder.

Hagestad sier fylkeslegen ble varslet veldig raskt om saken - av ledelsen ved legevakten.

- Kunne det som skjedde vært unngått og livet til pasienten reddet?

Tragisk utfall

— Vi ser på om de vurderingene som ble tatt, er gjort etter lovgiving og var faglig forsvarlig. Denne saken fikk et tragisk utfall. Vårt hovedanliggende er å se om de som har vært involvert i denne saken, har handlet slik de skulle, sier fylkeslegen i Vest-Agder.

Fylkeslegen har foreløpig ikke innhentet informasjon fra pårørende, men fra ledelsen ved legevaktene i Vennesla og Kristiansand.

- Jobber dere med lignende saker?

— Ikke parallelle saker, nei. Fra tid til annen skjer det uventede ting i overføring fra en enhet til en annen i helsevesenet, sier Kristian Hagestad.

- Var det forsvarlig transport?

— Når en pasient blir sendt videre, skal alltid forsvarlig transport vurderes, poengterer Hagestad, som sier dette med ambulanse er et av mange punkter de ønsker gode svar på.

- Burde vurdert annerledes

Stein Vabo er faglig leder av Vennesla og Iveland legevakt, og han innrømmer at saken burde vært vurdert annerledes.

— Vi tar alle som kommer til Vennesla legevakt på alvor, men det er klart at her var det åpenbart at vurderingen som ble tatt burde vært annerledes, vedgår Stein Vabo.

Han vil ikke si hva han mener med dette, og henviser til Helsetilsynet og fylkeslegen

Vabo minner om at legevakten selv har varslet Helsetilsynet. Han mener det er uriktig å si at 48-åringen ble avvist ved legevakten.

— Sånn som vi vurderer det, ble ikke pasienten avvist, det er det ingen som gjør, hevder han.

- Pasienten hadde åpenbart behov for øyeblikkelig hjelp. Hva skjedde?

— Pasienten fikk tilbud om alternativ hjelp. Når legevakten i Vennesla stenger klokka 23 på kveldstid, er det Kristiansand legevakt som overtar. Det er alt jeg kan si før fylkeslegen kommer med sine vurderinger, sier Stein Vabo.

- Kunne pasientens liv vært reddet med hjelp fra Vennesla legevakt, Vabo?

— Det vil jeg ikke kommentere, sier den faglige lederen og henviser til fylkeslegen.

Fædrelandsvennen har hatt kontakt med pårørende. De ønsker ikke å kommentere saken.