ARENDAL: – Tanken bak Arendalsuka var å skape et dansegulv for demokrati, og det har vi virkelig klart. 12. august får vi besøk av Lars Løkke Rasmussen som vil holde foredrag om Nordens rolle i Europa. Samme dag blir det tv-sendt partilederdebatt, som vil markere starten på årets norske valgkamp, sier Øystein Djupedal, som er leder av programkomiteen under Arendalsuka.

Aktuelt

Fylkesmannen i Aust-Agder mener foredraget til den danske toppolitikeren vil være brennaktuelt.

– Dette blir ikke en debatt for eller imot norsk medlemskap i EU, men en viktig diskusjon om hvordan Norge og Norden skal forholde seg til utviklingen i resten av Europa. Vi må spørre oss om Norge for all fremtid kan forbli en lykkelig øy i et europeisk hav av elendighet. Vi vet at arbeidsledigheten når stadig når nye høyder og at euroens fremtid blir diskutert, sier Øystein Djupedal.

Tettpakket

Under Arendalsuka vil arrangementene stå i kø. Som eksempler kan nevnes at leder av Den norske Nobelkomité, Thorbjørn Jagland, og generalsekretær Nils E. Øy vil dra i gang en debatt om menneskerettigheter og ytringsfrihet i Europa. Det blir miljødebatt med blant andre ansvarlig statsråd Bård Vegar Solhjell. Kåre Willoch, Anne Enger og Hadia Tajik vil samtale om livets store spørsmål. Sørlandsutvalget vil under Arendalsuka presentere og legge fram sin innstilling for nærings— og handelsminister Trond Giske. Det blir også en helsedebatt, der partienes helsepolitikere vil møte helse- og omsorgsminister Jonas Gahr Støre.

Fylkesmannen i Aust-Agder legger ikke skjul på at han er stolt over at landsdelen i perioden 7. til 13. august får besøk av det meste av det som kan krype og gå av sentrale norske politikere.

Han viser til at omtrent hele regjeringen og halve Stortinget har meldt sin ankomst.

Stort arrangement

– Jeg er glad for at også Vest-Agder og Kristiansand støtter opp om Arendalsuka. Arrangementet som så dagens lys i fjor, har allerede vokst seg stort og blitt en viktig arena i norsk politikk, sier Øystein Djupedal.

44 landsdekkende organisasjoner med LO og NHO i spissen har også meldt sin interesse og vil ha sine egne delarrangementer. Under Arendalsuka blir det arrangert en ungdoms- og demokratileir på Hove, der nærmere 500 medlemmer av partienes ungdomsorganisasjoner er påmeldt.

– Arendal kommune har tatt ansvaret for logistikken. For å kunne gi et overnattingstilbud til flere under Arendalsuka, er det hyret inn et eget hotellskip.