Danske marinejegere i arbeid i havna i Aalbæk dagen etter pågripelsen. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND : Politiet visste at Fredriksen hadde en hurtiggående rib til disposisjon som kunne krysse Skagerrak på en time.

Da Fredriksen tok av presenningen på riben og klargjorde den et par dager før han stakk til sjøs, søndag 6. januar om kvelden, var også tollvesenet, politiet i Danmark og Norge og forsvarsenheter fra de to land klar til innsats.

Elitesoldater og spesialutrustet politi

I Aalbæk var danske elitesoldater sammen med spesialutrustet politi klare. De ventet på den norske narkosmugleren. Ventetiden startet allerede i desember.

Midt i Skagerrak lå det norske kystvaktfartøyet Nornen søndag 6. januar. Tollbåten var i området. Politifolk var stasjonert på strategiske steder i Norge i påvente av en retur med narkotikapartiet.

Norsk politi hadde benyttet anledningen til å feste en GPS på Fredriksens smuglerbåt. Dermed kunne politiet følge Fredriksens bevegelser på vei mot Aalbæk.

Fikk beskjed fra Norge

— Vi fikk en henvendelse fra norsk politi i 2012 om at det kunne være at det på et tidspunkt skulle avhentes hasj i Aalbæk. Ettersom vi ikke visste helt når, så har vi lagt en plan, og vi har samarbeidet med norsk politi. Siden vi fikk et forvarsel, var dette en planlagt aksjon, bekreftet sjefpolitiinspektør Claus Hilborg ved Nordjyllands politi overfor Fædrelandsvennen dagen etter aksjonen i Aalbæk.

På brygga i den danske fiskelandsbyen var det tre norskregistrerte biler parkert. Alle de fem, som er tiltalt i saken, hadde over lang tid planlagt kjøpet av 250 kilo hasj.

1. juledag i fjor aktiverte, ifølge tiltalen, en 46 år gammel mann fra Tomter i Akershus en rekke mobiltelefoner med kontantkort mens han satt hjemme i sin egen stue. Tiltalen bruker betegnelsen "opptanking" av telefonkortene, og at dette også skjedde i Sverige.

Da Fredriksen kom til Aalbæk stod to unge menn fra Vestfold, 28 og 29 år gamle, klar med hasjen. De startet arbeidet med å ta narkotikaen over i riben. Da slo politiet til. De tre forsøkte å flykte. Fredriksen avfyrte, ifølge dansk politi, minst fire skudd mot politiet, som svarte med bruk av to tjenestepistoler.

Narkosmugleren ble truffet av fire skudd i brystet og hodet. Han døde.

Ingen av de fem tiltalte i narkotikasaken, som starter i retten i Hjørring i januar, er tiltalt for å ha skutt mot politiet.

39-årig hovedmann

To av de tiltalte, en 39 åring fra Lom, som betegnes som hovedmann, og en 46-åring fra Tomter i Akershus, slapp først unna politiet. De ble først pågrepet 6. juni.

I mellomtiden hadde hovedmannen flere telefonsamtaler inn i fengselet, hvor en varetektsfengslet 37-åring ulovlig hadde med seg mobiltelefon. Også en femte person, en 29-åring fra Vestfold, ringte til 37-åringen i fengselet. 29-åringen meldte seg for politiet 25. juni i København.

6. januar starter den flere uker lange straffesaken mot de fem i retten i Hjørring. Tiltalen ble offentliggjort torsdag formiddag.