ARENDAL: Mandag kom det inn flere meldinger til politiet om biler som hadde mistet ett eller flere hjul. Både på E 18 og sideveiene meldes det jevnlig om problemer med løse hjul.

I ett av tilfellene fra E 18 utenfor Arendal i 13-tiden mandag var årsaken manglende etterstramming, mens i et annet tilfelle i samme by senere på kvelden var ikke rett bolter brukt.

Må sjekke

På denne årstiden, og i skiftet mellom vinterdekk og sommerdekk, skjer det ofte at folk bytter raskt om, men glemmer kontrollen.

— Det er utrolig viktig å sjekke at du bruker riktige bolter til dekkene og at du ettertrekker boltene etter 10 til 12 mil, er rådet fra bilbergingsveteran Roar Josephsen i Josephsen Bilberging AS - Viking Arendal.

— Dersom du ikke følger disse enkle rådene kan det fort bli veldig farlig. Og ikke minst gå veldig galt. Da blir det gjerne også veldig dyrt, påpeker han.

Bilbergeren opplyser at bolttyper ofte er forskjellige.

— Mange tenker ikke på dette, men spesielt ved bytte fra aluminiumsfelger og over til stålfelger er det utrolig viktig å sjekke at boltene er riktige, sier Josephsen.

Får henvendelser

Karl Sigurdsson, daglig leder ved Viking Kristiansand AS, kan fortelle at de erfaringer hans kollega i Aust-Agder har gjort seg, også er gjeldende for Vest-Agder.

— Vi har fått en del henvendelser om kjøretøy som har mistet dekk. Og da snakker vi både store og små kjøretøy, sier Sigurdsson.

— Som oftest er det i forbindelse med dekkomlegging fra sommer til vinter, og motsatt, dette skje. Midt i sesongene er det få slike hendelser, legger han til.

Ifølge Sigurdsson kan det gå greit dersom man stopper før hjulet forsvinner.

— For det kommer jo en viss ulyd først som du bør undersøke. For om hjulet faller av, blir det fort karosseriskade og skader på bremsesystemet samt opphenger. Da blir det dyrt, påpeker Sigurdsson.

Alle hjul løsnet

Ved 13-tiden mandag stoppet trafikken opp i vestlig retning på E 18 på Stoa utenfor Arendal. Helt foran i køen sto en personbil som manglet ett bakhjul, mens det andre bakhjulet satt skjevt på.

— Bilen som havarerte på E 18 mistet det ene bakhjulet, som forsvant av gårde og inn i midtrekkverket. Heldigvis skal det ha gått greit med tanke på at annen trafikk ikke ble truffet, sier Josephsen.

Noe liknende skjedde også senere mandag kveld, rett utenfor Arendal sentrum. Bileieren i dette tilfellet hadde fått lagt om til vinterdekk på en splitter ny personbil.

— I forbindelse med at det var byttet fra sommerdekk med aluminiumsfelg og til vinterdekk på stålfelg, hadde den som la om dekkene brukt samme bolter. Og de var et hakk for små, slik at vår mann kunne dra hjulet rett av. Under kjøreturen falt bakhjulene av, og da planbilen vår trakk kjøretøyet opp på redningsbilen, falt også forhjulene av. Dette blir både dyrt og var livsfarlig, understreker Roar Josephsen.