Etter nesten ni måneders ventetid skorter det på tålmodigheten hos de fleste gravide. Du er lei av den store magen og utålmodig etter å treffe det lille nurket. I tillegg begynner det kanskje å haste for å rekke 1. september-fristen, som gjør at du er sikret barnehageplass neste år. Så hva gjør du?

Samleie mot slutten av svangerskapet er et råd som hyppig har blitt gitt til kvinner som ønsker å sette i gang fødselen på egen hånd. Men nå avliver forskere myten om at denne metoden fungerer.

Gravide noterte samleiefrekvens

Forsker Siti Zawiah Omar og kollegene ved University of Malaya i Kuala Lumpur i Malaysia har studert 1200 gravide. Kvinnene ble rekruttert fra en svangerskapsklinikk da de var 35 uker på vei i svangerskapet. Alle kvinnene hadde ukompliserte svangerskap, og deltakerne ble delt i to grupper.

Den ene gruppen fikk råd om at samleie ved termin er trygt og at det kunne sette i gang fødselen. Kontrollgruppen fikk bare beskjed om at samleie er trygt. Alle kvinnene ble bedt om å dokumentere hvor ofte de hadde samleie.

Etter å ha analysert dataene, konkluderer forskerne med at det å foreslå samleie som tiltak for å fremskynde fødselsstart ikke fungerer. Kvinnene som ble rådet til å ha samleie rapporterte om noen flere samleier sammenlignet med den andre gruppen. Men forskerne fant ingen forskjell i svangerskapsvarighet mellom gruppene.

Undersøkelsen ble utført fra 2008 til 2011, og studien ble publisert i tidsskriftet «International journal of obstetrics and gynaecology» i fjor.

Jordmor: har erfart at det virker

Jordmor Siri von Krogh, kjent fra nettstedet jordmorsiri.no, er overrasket over funnene. Gjennom sin veiledningstjeneste har hun flere ganger rådet gravide til å ha sex på tampen av svangerskapet for å sette fødselen i gang.

— På bakgrunn av personlig erfaring kan jeg si at det virker, sier Siri von Krogh.

Hun viser til at sæd inneholder prostaglandiner som virker modnende på livmormunnen, samt at orgasme gir livmorsammentrekninger som kan gå over i veer. Jordmor Siri vil ikke avskrive den velprøvde metoden, selv om forskning altså viser at det ikke fungerer.

— Vi kjenner fortatt ikke alle faktorene rundt hva som starter en fødsel, og det er bra at det forskes på. Men jeg vil se flere undersøkelser som viser det samme før jeg avskriver metoden.

- Et kjerringråd

Hun understreker at «samleietrikset» må anses som et typisk kjerringråd, ikke noe mer. I samme kategori nevner Krogh «fødepizza» med mye krydder, som et fødselsfremmende tips.

Det aller viktigste er imidlertid at kvinnen er avslappet og føler seg klar til fødsel.

— Man må være lei av magen og klar til å møte nurket. Det psykiske har mye å si, mener Siri von Krogh.

Hva er ditt beste tips for å sette i gang fødsel? Skriv gjerne en kommentar.