KRISTIANSAND: — Det kan godt tenkes at den sterke økningen av saker med vold mot politiet er tilfeldig, men uansett er det foruroligende at så mange av våre tjenestemenn utsettes for alvorlig vold i tjenesten. Politifolkene har en utsatt arbeidssituasjon. Vi kommer derfor til å følge utviklingen nøye, sier etterforskningsleder Kjel Erik Eriksen ved Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen.

En av de som har vært utsatt for vold i år er en ung tjenestemann ved Kristiansand politistasjon. Da han skulle pågripe en mann i april, ble han knivstukket på innsiden av låret, like over kneet. Såret ble sydd med fem sting.

KNIVSTUKKET: En tjenestemann i Kristiansand ble i april knivstukket under en pågripelse. Han ble sydd med fem sting i låret. Foto: Politiet

Vold hver uke

— Det går ikke en uke uten at vi opplever at kolleger blir utsatt for vold. Det er en påregnelig risiko i jobben som vi gjerne skulle vært foruten, men som dessverre følger vårt arbeid, sier Geir Iversen, tillitsvalgt ved Kristiansand politistasjon til Fædrelandsvennen.

— Møter vi noen som er uregjerlige har vi batongen med oss. Og pepperspray. Jeg skulle ønske at vi hadde tilgang til elektrosjokkvåpen. Jeg savner utstyr og virkemidler som er noe mellom batong, pepperspray og våpen. Her kommer elektrosjokkvåpenet inn i bildet. I engelske politibiler ligger det et slikt arbeidsredskap tilgjengelig. Det er ikke enkelt med batong som beskyttelse mot en som kommer med kniv. For oss blir neste steg våpen. For å unngå dette bør det komme en mellomløsning, før vi tyr til våpen, fremholder Iversen.

Slått, sparket og trampet på

Kjell Landa jobber i ordensavdelingen ved Kristiansand politistasjon. Sist helg ble han slått i ansiktet av en yngre mann som skulle pågripes på Odderøya. - Jeg har mange ganger blitt slått, sparket, trampet på og spyttet på. Det er en del av hverdagen. Og jeg har blitt sykmeldt og gått på krykker.

— Har du frykt på jobben?

— Enkeltepisoder gjør at du blir litt satt ut. Men vi lærer hele tiden hvordan vi skal takle situasjonene. Sansene skjerpes, og mestringen går bedre, sier Landa.

Pepperspray

Geir Iversen var for kort tid siden alene med en person i et hus i Lillesand som skulle pågripes. Iversen hadde ingen rømmingsmulighet ut av huset.

— Mannen sa at han skulle stikke meg med kniv. Han kom mot meg, og jeg kunne ikke se om han hadde noe i hendene og hva han i tilfelle hadde. Det viste seg at han ikke hadde kniv, selv om han sa det og framstod slik. Ved bruk av en halv boks pepperspray, og med en hånd ledig, klarte jeg å mestre situasjonen, tilføyer Iversen. Han understreker at politiet kanskje ikke har alle de arbeidsredskapene som er nødvendige. - På kort tid skal vi ta tidvis ta standpunkt til bruk av makt, og det mildeste maktmiddel skal alltid vurderes først. Blant de alternative maktmidler hadde det vært ønskelig med elektrosjokkvåpen, fremholder Iversen.

Ubetinget fengsel

Personer som anmeldes for vold mot politiet (straffelovens paragraf 127) og blir domfelt, skal normalt ha ubetinget fengselsstraff. Det har Høyesterett signalisert gjennom en rekke dommer.

Det er statsadvokatene som tar ut tiltaler ved anmeldelser for vold mot politiet. Statsadvokatene i Agder anker nærmest konsekvent alle dommer der noen blir dømt til betinget straff for vold mot politiet til høyere rettsinstans. Flere saker er brakt helt til Høyesterett.

- Gi politiet elektrosjokkvåpen

— Det er klart at politiet bør få elektrosjokkvåpen som en del av grunnutrusningen. Justiskomiteen har vært på besøk både i Canada og Tyskland. Der er erfaringene svært gode med politiet bruk av elektrosjokkvåpen som et arbeidsredskap, sier stortingsrepresentant Åse Michaelsen (Frp) til Fædrelandsvennen.

— Dessverre er forslaget fra Frp om å utstyre politiet med dette arbeidsredskapet blitt nedstemt, til tross for gode erfaringer. Det er et godt, effektivt og svært hensiktsmessig våpen for politiet som alternativ til ordinære skytevåpen, og ikke minst et redskap som kan være et supplement til pepperspray. Her dreier det seg om å utstyre politiet slik at de kan gjøre jobben sin, og slik de selv ønsker å være utstyrt, sier politikeren fra Mandal, som er medlem av Justiskomiteen på Stortinget.