KRISTIANSAND: — Underlaget i tre kvartaler skal rustes opp. Det gamle underlaget har bestått av en blanding av betongheller og gatestein. Det nye underlaget er av granitt, forteller Per Kjelsaas, avdelingsleder for veiavdelingen i Kristiansand kommune.

Markens gate får nye heller i kvartalene mellom Tordenskjolds gate ved Slottet og Henrik Wergelands gate, samt i kvartalet mellom Tollbodgata og Dronningens gate.

Mer enhetlig

— Underlagene i kvartalene i Markens er lagt i ulike tidsepoker, og har forskjellige typer belegg og design. Nå blir det en mer ensartet stil gjennom hele gaten, fortsetter han.

I dokumenter fra kommunen blir det nye underlaget beskrevet slik: "... mørke grå granittheller og lyse heller som ledelinjer, møbleringsfelt i gulfarget, skåret og prikkmeislet smågatestein, nedfelt kantstein med gatesluk, salgsfelt langs fasadene med mørke grå smågatestein."

Lappverk

En lang stripe med asfalt slynger seg i dag innover i Markens. Asfalten dekker over nylig utskiftede vannledninger, nye sluk og overvannsledninger.

— Vi har lappet sammen gaten med asfalt. Asfalten blir liggende til sommeren er over. De næringsdrivende i byen har gitt klar beskjed om når de ønsker at veiarbeidet skal gjennomføres, forteller avdelingslederen.

Vannbåren varme

Rundt 1. september startet arbeidet med å legge nye heller og snøtiningsanlegg, samt å montere ny belysning. Snøtiningsanlegget vil fungere ved hjelp av vannbåren varme fra fjernvarmenettet og vil slynge seg i slanger under granitthellene.

— Arbeidet vil bli delt opp i etapper for at butikkene skal forstyrres minst mulig, sier Kjelsaas. Den total prislappen på arbeidet er på 19 millioner kroner. Kommunen betaler 75 prosent av utgiftene, mens gårdeierne betaler 25 prosent.

- Viktig for publikum

Harald Andersen, daglig leder for Kvadraturforeningen, sier at det er viktig å få på plass nye heller i Markens.

— Granitthellene gjør området mer attraktivt og vil heve kvaliteten på området. Det nye snøtiningsanlegget vil gjøre Markens enda mer attraktivt for kundene våre, ikke minst for eldre og rullestolbrukere, siden anlegget vil gi snøfri gate, sier han.

Planer der fontenen sto

Andersen vil ikke mene noe om beslutningsprosessen rundt fjerningen av fontenen, men forteller at det foreligger planer i området der fontenen tidligere sto.

— I tillegg til å få på plass nye heller ved Slottet, jobbes det for å få på plass en kommunal festplass i området. Vi ønsker å lage en møteplass, slik at området kan bli enda mer attraktivt for småbarnsfamilier og andre som ønsker et pusterom, sier han.

Når det gjelder de øvrige kvartalene i Markens, så var kvartalene fra Rådhusgata til Henrik Wergelands gate ferdig steinlagt i 2002. Kvartalet ved Postgården var ferdig steinlagt i 2007.