BIRKENES: — Det var fryktelig tragisk. Både eieren av huset og leieboeren er så hyggelige naboer. Det er ikke lenge siden de var med på en dugnad. Her oppe kjenner alle hverandre, sier Øyvind Murberg, Anne Charlotte Ruud og Kirsten Ellingsen.

Leietakeren i underetasjen fikk alvorlige brannskader på armer og bein pluss røykskader og ligger på sykehuset i Kristiansand. Også huseieren, som var røykskadd, ble lagt inn, men ble utskrevet i løpet av tirsdagen.

Brannen ble meldt klokka 03.50 natt til tirsdag. Men da den første brannbilen kom, var huset allerede overtent. Da hadde heldigvis de to beboerne kommet seg ut. Over 10 brannfolk fra Lillesand og Birkenes kjempet mot flammene, men ilden hadde kommet for langt.

Da Fædrelandsvennen var oppom onsdag, kunne man ennå kjenne brannlukten.

— Jeg trodde det regnet da jeg hørte en knitrelyd. Så var det noen som ropte brann, forteller Kirsten Ellingsen.

br-7.jpg Foto: Vegard Nekstad

— Brannvesenet ble varslet, og den første bilen var her alt etter 10-12 minutter. Og det er bra, med tanke på at stasjonen på Birkeland ikke er fast bemannet. Likevel føltes de minuttene fryktelig lange, sier Øyvind Murberg.

Ut med hageslanger

Ilden skal ha oppstått i underetasjen der det er en hybelleilighet. Leieboeren våknet og kom seg opp og fikk varslet eieren. Da de løp ut, slo flammene ut av hoveddøra. Mange naboer kom til, og flere hageslanger kom i bruk, blant annet for å kjøle ned en garasje like ved.

Hele fem biler sto svært nær huset, og disse fikk man flyttet vekk. Men to biler sto så nær at de ikke var til å redde.

Fungerende lensmann i Birkenes Kjetil Nygård har ingen opplysninger om brannårsak.

— Det er vanskelig å finne ut av, ettersom huset er så utbrent, sier han.

Til tross for flere henvendelser til sykehuset onsdag, klarte vi ikke å få nærmere rede på tilstanden til leieboeren.