INNGREP: Doffen ligger i narkose, og under kyndig hjelp fra veterinær Anja H. Skog. Snart skal den vonde tanna være ute av valpemunnen.? alle Foto: Roar Greipsland
KJENT?: Vanlig tannlegeutstyr hos dyretannlegen. Foto: Roar Greipsland
VONDT: Her framme i underkjeven til Doffen ser du melketanna ikke har sluppet taket. Foto: Roar Greipsland
BILDE: Doffen blir røntgenfotografert, akkurat som hos din egen tannlege. Assistent Line Brekne (t.v) og veterinær Anja H. Skog tar jobben med Doffen. Foto: Roar Greipsland
NESTEN FERDIG: Doffen er i dyp søvn, og dyretannlege Anja sjekker tanna som er trukket ut. Assistent Line Brekne er den som tar seg av bedøvelse og røntgen. Foto: Roar Greipsland
FERDIG: ET par små sting i munnen, så er Doffen ferdig og klar for et bedre valpeliv. Foto: Roar Greipsland
RØNTGEN: En sjekk for å forsikre seg at operasjonen var vellykket. Foto: Roar Greipsland
BEDØVELSE: Noen dråper til, og Doffen sover tungt. Foto: Roar Greipsland
UTE: Doffens siste melketann. Foto: Roar Greipsland

Se bildegalleri fra tannlegebesøket øverst i artikkelen.

FARSUND: – Han har slitt litt, forklarer hundefar Marton Egeland.

Lille Doffen kommer fra Herad, er bare elleve måneder, men skulle for lengst ha felt melketennene. Sånn hadde det seg bare, at en av dem ikke ville slippe taket og sto like fast etter at den nye tanna vokste opp ved siden av. Dermed ble det langt fra godt i den lille hundemunnen.

Dyretannlege

– Ulike former for tannhjelp utgjør rundt halvparten av arbeidstiden, forklarer veterinær Anja H. Skog. Sammen med assistent Line Brekne har hun hendene fulle med å hjelpe katter og hunder som sliter med tannstein, feil tannstilling eller tenner som må rotfylles.

Anja har spesialisert seg på tannhelse for de små firbente, og har etterutdannet seg i Tyskland. På kontoret har hun utstyr som likner svært mye på det vi finner hos vår egen tannlege.

Lirker forsiktig

– Vi prøver først å lirke forsiktig i tanna, sånn at røttene slipper taket. Er vi heldige får vi hele tanna ut med en gang, forklarer Anja. Men alt går ikke like lett, og en liten bit blir sittende igjen nede i tannkjøttet. Inngrepet tar lenger tid, men etter en stund får veterinæren ut siste bit av tanna. Pasienten blir røntgenfotografert for å forsikre seg om at også sist rest er ute.

– Han vil få det mye bedre nå. Om noen minutter våkner han litt smågroggy opp av narkosen, smiler Anja.

Flinkere

Tannstein og problemer med tannkjøttet er de vanligste årsakene til at dyreeierne oppsøker henne.

– Nå kommer katte— og hundeeiere for å få en grundig tannrens av kjæledyrene. For få år siden var det langt verre, sier Line. Som hos oss tobeinte, fører ofte dårlig tannhygiene til dårlig ånde. Hun anbefaler tannpuss på hundene, og aller helst start med det på valpestadiet.

– La det begynne som en forsiktig lek, og etter hvert er det veldig enkelt å få gjort. Husk en godbit som premie, anbefaler Line.

Doffen er ute av narkosen, og snart klar for lek og trolig et enda bedre valpeliv.