BYGLAND: — Vi har lenge vært bekymret over at så mange råkjører på riksvei 9 gjennom Byglandsfjord. Vi kontaktet først UP for å få dem til å holde fartskontroll. Da de ikke kunne love det, laget vi like så godt vår egen politimann, sier Morten Hageland.

- Farten gikk ned umiddelbart

Sammen med kameraten Kjell Rune Strømstad kledde han opp en utstillingsdukke, og utstyrte denne med en falsk lasermåler laget av en bålpanne og en oljekanne.

— Farten gikk umiddelbart ned, og tilsvarende opp igjen da vi prøvde å fjerne dukka i 10 minutter. Nå får vi kanskje snart besøk av ordentlig politi, men det vil jo også bare få bilistene til senke farten, sier Morten Hageland.

Det er skiltet 40 km/t gjennom Byglandsfjord sentrum, og det er også anlagt fartshumper i tilknytning til fotovergangfeltet. Dette har imidlertid ifølge Morten Hageland liten effekt, og de hører ofte det smeller godt når både personbiler og tungtrafikk suser over fartshumpene i mellom 50 og 60 kilometer i timen.

— Det er skremmende å oppleve at bilistene ikke gidder å stoppe, når barn står og skal over veien på fotovergangfeltet, sier Morten Hageland.

UP-sjefen er ikke fornøyd

UP-sjefen på Sørlandet, Øystein Krogstad er derimot ikke fornøyd med tiltaket.

— Jeg synes at det er politiet som skal drive med trafikkontroll, og folk får innrette seg etter det, sier Krogstad til Fædrelandsvennen.

Han opplyser at vegvesenet vil plukke ned dukka i løpet av tirsdagen.

— Det er visse regler for hva som kan settes opp i veikanten, informerer UP-sjefen.

Samtidig mener han at dukka sier noe om hva beboerne mener om kjøringen lands riksvei 9. — Vi kommer til å være der igjen i løpet av de to siste dagene av påska, sier UP-sjef, Øystein Krogstad.

Måtte fjerne dukken

Etter at NRK og Fædrelandsvennen omtalte saken og det kom så kraftige negative reaksjoner fra UP-sjefen på Sørlandet, tok Hageland og Strømstad dukken bort.

Strømstad tok den i dag med seg hjem til Hornes, og satte den opp på sin egen tomt.

— Jeg skrev en plakat på den der det står: «Bruk refleks!» Så får det være mitt bidrag til trafikksikkerheten videre, sier Strømstad til Aftenposten.