VENNESLA: — Vennesla har færre fag i forhold til skolene i Kristiansand. Jeg ville helt klart gått på en skole i byen hvis jeg kunne velge, sier Camilla Drange Knutsen fra Torridal.

I dag må elever ved videregående skole i Vest-Agder velge nærmeste skole som har den linjen de ønsker seg. Men fylkestinget avgjør snart om det skal innføres fritt skolevalg i hele fylket. 18-åringene Fædrelandsvennen møter på Vennesla videregående skole, stiller seg positive til dette.

— Skoler i Kristiansand har mange flere valgfag. Det er dessuten flere nye skoler der. Jeg ville valgt en skole i Kristiansand, sier Trine Sorthe, som også bor i Torridal.

Hun har inntrykk av at elever fra Mosby og Torridal vil velge skoler i Kristiansand fremfor Vennesla hvis det blir fritt skolevalg, fordi de bor midt imellom.

Velger kort vei

Håkon Homme fra Vennesla ville gått for den nærmeste skolen, altså Vennesla.

— Kort reisevei er viktig når man velger skole. De fleste vil nok uansett velge den nærmeste skolen tror jeg. Men det er fint å få muligheten til å velge en annen skole hvis man ønsker det, sier han.

Det er venndølen Hege Melve Berntsen enig i.

— Det høres fornuftig ut at elevene selv kan velge skole. Men jeg ville uansett valgt Vennesla, selv om det er lite utvalg av fag her. Det er kjedelig å stå opp tidlig om morgenen for å reise til Kristiansand, sier hun.

— Fritt skolevalg vil være bra for dem som ikke trives i nærmiljøet sitt. De får muligheten til å reise til en annen skole og få en ny sjanse der, sier Trine Sorthe.

Økt motivasjon

Fritt skolevalg vil være konkurransebasert, det vil si at elevene med best karakterer har fortrinnsrett på den skolen de ønsker. 18-åringene tror det vil øke motivasjonen.

— Jeg ville nok jobbet hardere på ungdomsskolen hvis jeg hadde visst at jeg kunne komme inn på en skole i Kristiansand. Alle som vil gå på allmennfag i Vennesla, kommer inn uansett, sier Camilla Drange Knutsen.

Skeptiske rektorer

Sju av elleve rektorer ved videregående skoler i Vest-Agder er i mot innføring av fritt skolevalg.

Flere som er i mot, mener det er fare for å utvikle "A-skoler" og "B-skoler"; altså egne skoler for skoleflinke og egne skoler for elever som er faglig svake. En del peker på at det vil gi en oversøkning til Kristiansand, slik at lokale søkere som ikke får plass ved nærmeste skole, blir tvunget ut av byen for å få den studieretningen de ønsker.

Rektoren ved Byremo videregående skole i Audnedal frykter han mister elever hvis det innføres fritt skolevalg.

— I ytterste konsekvens får elever med gode karakterer oppfylt sine ønsker og kan velge attraktive skoler i byene, mens elever med dårlige karakterer må ut i distriktene. Jeg forstår at tiden er inne for nye tanker, men å opprettholde en god skole i nærmiljøet er viktig, sier Jan Telhaug.

Fylkestinget avgjør saken 18. juni.

- Fritt skolevalg fungerer godt i Aust-Agder

Aust-Agder fylkeskommune har hatt karakterbasert fritt skolevalg i 14 år. Ifølge utdanningssjef Stein Kristiansen velger de aller fleste skoleelevene den skolen som ligger nærmest bostedet. Det er dermed ingen store endringer fra en geografisk styrt modell.

— Aust-Agder har ingen urban storby som virker forlokkende. Der har nok Vest-Agder en større utfordring. Mange søker seg nok til Kristiansand som er en stor by. Arendal har ikke samme styrke som fylkeshovedstad, sier Kristiansen.

Ifølge utdanningssjefen har det ikke oppstått A-skoler og B-skoler for sterke og svake elever.

— Nei, det har vi ikke merket noe til. Men vi opplever en oversøkning til nye skoler. Da etablerer vi dialog med elevene, og styrer dem inn på skolene som ligger nærmest bostedet. I de tilfellene har ikke karakterene noen betydning, forklarer Kristiansen.

Han opplever at elevene får økt motivasjon av å velge skole selv. 91 prosent av elevene får tildelt førstevalg når det gjelder både skole og studieretning.

— Vi er veldig fornøyde, og har ingen planer om å endre modellen vår, oppsummerer Kristiansen.

— Hva med faglig svake elever som må flytte på hybel for å gå på skoler som ikke er så populære?

— Vi har ikke hatt ett eneste tilfelle. Det ville i så fall vært et overgrep mot eleven. Da hadde vi måttet finne en løsning på situasjonen, sier Kristiansen.

-Viktig for dem som bli mobbet

Ungdomspolitiker Benjamin Grønvold (H) fra Kristiansand mener fritt skolevalg er redningen for ungdommer som mobbes på skolen.

— De fleste ønsker nok å gå på den nærmeste skolen, men det er viktig at elever som mobbes på ungdomsskolen får en ny sjanse ved å kunne velge en annen skole. Vi skal ikke bare tenke geografisk, men ivareta den enkelte elev. Høyre er krystallklar på at fritt skolevalg er den beste skolemodellen i videregående opplæring. Elevene bør få mer frihet, sier han.