Samefolkets dag er en av totalt 16 offisielle flaggdager i Norge, og det skal flagges ved alle statlige virksomheter disse dagene. Det har tidligere vært diskusjon om alle skal flagge med sameflagget 6. februar, men i Kristiansand vaiet ikke engang det påkrevde, norske flagget. Flaggstengene sto tomme blant annet ved Oddernesbrua, Lundsbrua, festningen og rådhuset. Det fikk en av våre lesere til å reagere, og Fædrelandsvennen fulgte opp saken.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Arrangementsflaggstenger

Parksjef Svein Ole Breland har følgende forklaring:

Flaggstengene på Oddernesbrua benyttes kun på 1. og 17. mai. Foto: Magnus Nødland Skogedal

— Flaggstengene på broene og ved festningen er såkalte arrangementsflaggstenger, som det må søkes om å ta i bruk. Disse brukes ikke til å markere offentlige flaggdager, men vi heiser norske flagg der 1. og 17. mai. På Oddernesbrua heises kun det norske flagget disse dagene, mens på Lundsbrua kan andre typer flagg heises, sier han.Det forklarer broene og festningen, men hva med rådhuset? Kristiansandsregionen Brann og Redning har ansvaret for å fire flagg på rådhuset, og de opplyser til Fædrelandsvennen at de sendte ut ansatte for å utføre denne oppgaven fredag.

— Vi hadde en avtale om å ta ned flagget ved solnedgang, altså nøyaktig klokka 17.02, men da våre mannskaper kom dit var det ikke noe flagg å se, sier brannmester Erik Johannessen.

Rådmannen beklager

Rådmann Tor Sommerseth beklager at ikke flagget ble heist på rådhuset.

— Jeg må ærlig innrømme at vi ikke har fått med oss dette. Vi har rutiner på hvilke dager vi skal flagge, så jeg må bare erkjenne feilen og beklage.

Også ved festningen er flaggstengene reservert for arrangementer, og flaggene heises i utgangspunktet kun på 1. og 17. mai. Foto: Magnus Nødland Skogedal

Han vil sørge for at lignende ikke skjer igjen i fremtiden.— Sannsynligvis har det skjedd en glipp i våre rutiner, og dette vil jeg følge opp i fremtiden, sier han.

I fjor mottok Universitetet i Agder henvendelser på kantinens spesielle markering av Samefolkets dag.