22-åringen var sist uke i retten, tiltalt for voldtektsforsøkmot den 15 år gamle gutten. Overfallet skjedde på en grusvei opp mot Hellen festning i Sandviken.

Tiltalen i Bergen tingrett gjaldt også et tilfelle av seksuell handling mot en voksen student på Landås.

Forholdene skjedde med bare noen dagers mellomrom i slutten av august 2013.22-åringen ble pågrepet ni dager etter overfallet i Sandviken.

I Bergen tingrett forrige mandag erkjente 22-åringen straffskyld for begge forholdene.

— Nærliggende fare

Tirsdag kom dommen i saken. 22-åringen dømmes til fem års forvaring med en minstetid på tre og et halvt år, ifølge Bergens Tidende.

Det er noelavere enn aktors påstand om en ramme for forvaringen på seks år, med fire års minstetid.I den ferske dommen, avsagt tirsdag ettermiddag, sier de tre tingrettsdommerne enstemmig at samtlige vilkår for forvaring er oppfylt.

— Det foreligger en nærliggende og reell fare for gjentakelse av likeartede handlinger som i tiltalebeslutningen og i dommen fra Kristiansand tingrett, heter det i dommen.

Med henvisningen til Kristiansand-dommen peker retten på at 22-åringen ble dømt til fengsel for å ha voldtatt en ni år gammel gutt i Kristiansand i januar 2010. ## «Manglende empati»

Retten finner ingen formildende omstendigheter, og fremhever 22-åringens «manglende innsikt og empati for de fornærmede».

22-åringen må også betale 75.000 kroner i oppreisning til den nå 17 år gamle gutten.

Retten legger også vekt på 22-åringens nettaktivitet og nettsøk.

Dommerne viser til at 22-åringen før overgrepene opprettet profiler og medlemsskap på sukker.no og gaysir.no, konto på «Knulle Kontakter» - og at han søkte blant annet på «young+gay+rape+porn».

Fornøyd

Aktor i saken, førstestatsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, hadde i 14-tiden tirsdag ikke fått lest gjennom dommen.

— Men det høres ut som om vi har fått gjennomslag for argumentasjonen vår, og det er tilfredsstillende, sier han.

Selv om forvaringsstraffen er satt mildere enn han ba om, mener Stolt-Nielsen det er av mindre betydning.

— Retten vil ha mulighet til å vurdere forlengelse av straffen når den tid kommer. At det skjer ett år tidligere enn jeg hadde tenkt, synes jeg har mindre betydning. Hovedsaken var at det ble forvaring, sier førstestatsadvokaten.22-åringens forsvarer, advokat Harald Johannessen, sier han må lese dommen før han kommenterer den.

— Jeg må gå gjennom dommen og snakke med min klient før vi kan avgjøre en eventuell anke, sier forsvareren.

Spøkte med 15-åringen

Under rettssaken mot 22-åringen kom det også frem at den da 15 år gamle gutten tre ganger prøvde å få politiet til å komme - uten at han ble tatt på alvor.

Tenåringen prøvde å få frem at han var utsatt for et overfall, muligens seksuelt motivert. En av 112-operatørene som snakket med gutten, spøkte med at gjerningsmannen kunne være død - siden 15-åringen sa han hadde slått til ham.

Basert på det som ble skrevet om saken, avgjorde Spesialenheten sist uke å starte etterforskning av nødsamtalene.

— Vi har begynt arbeidet vårt. Dette er en sak vi prioriterer og forventer å ferdigstille på ikke altfor lang tid. Men så langt har vi ikke noe å melde, sier Ellen Eikeseth Mjøs, advokat og leder for Spesialenheten Vest-Norge.

- Meget lite betryggende

I dommen mot 22-åringen tar også retten for seg politiets håndtering av nødsamtalene.

— Retten vil bemerke at politiets håndtering av fornærmedes henvendelser i denne saken fremstår som svært utilfredsstillende og meget lite betryggende, skriver dommerne om guttens 112-kontakt.